Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 100 gram gedroogde ansjovisjes "ikan bilis" genaamd in Indonesie
- 3 eetlepel(s) olie
- 1 ui gehalveerd en in schijjes gesneden
- 2 eetlepel(s) rode chilli pasta zie ook recept zelfgemaakte : Rode Chilli Pasta
- 5 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 verse citroengras serreh stengel : het onderste witte deel
- ½ teelepel belacan korrels Belacan/blachan is gedroogde garnalenpasta : indien niet voorhanden, vervang met 1/4 tot 1/2 visbouillon blokje en 1/2 eetlepel gedroogde, in heet water geweekte garnalen. Tijdens het eten vermijdt u de garnalen
- 1 teelepel bruine suiker
- 2 eetlepel(s) vers limoensap kan vervangen worden door vers citroensap
Instructies
- Was de gedroogde ansjovisjes en week ze daarna een 5 tot 10tal minuten in heet water.
- Met de stamper : stamp de sjalot, knoflook, belacan korrels en citroengras. Zoals u ziet op de foto zal het citroengras in 1 stuk blijven, de rest wordt fijngestampt.
- Giet het water van de ansjovisjes weg en laat goed uitlekken. Dep goed droog met keukenpapier of in een propere keukenhanddoek.
- Doe de olie in een wok en verwarm op heet vuur. Voeg de fijngestampte ingredienten en de chilipasta toe en roer tot de geuren vrijkomen.
- Voeg de ui en de ansjovis toe en wok onder voortdurend roeren.
- Voeg de suiker en limoensap toe, meng alles goed onder elkaar. Proef en breng verder op smaak met suiker, limoensap of belacan- korrels (visbouillonblikje). Indien het mengsel te droog is, voegt u 1 tot 2 eetlepels water toe. Indien u de ui of vis langer wil laten sudderen, kan dit op een zeer laag vuur.