Gelakte lamskoteletten met sherry saffraansaus

AllerHande april 2001
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • ½ zakje amandelschaafsel à 45 g
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepel(s) boter of margarine
  • 1 teentje knoflook
  • ½ pot vleesfond à 380 ml
  • 2 eetlepel(s) medium dry sherry
  • ½ zakje saffraan
  • 1 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 3 pakjes lamskoteletjes à 4 stuks ca. 300 g
  • 50 ml koksroom pakje à 200 ml
  • zout
  • peper

Instructies

  • In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren en op bord laten afkoelen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan ½ eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot ca. 3 minuten op laag vuur bakken, af en toe omscheppen.
  • Knoflook pellen, erboven uitpersen en meebakken.
  • Van fond ½ eetlepel bewaren, rest bij sjalot schenken.
  • Sherry en saffraan toevoegen en aan de kook brengen.
  • Mengsel op hoog vuur tot 1 dl laten inkoken.
  • Mengsel zeven en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Vier borden voorverwarmen.
  • Honing en achtergehouden fond door elkaar roeren.
  • Koteletjes aan beide kanten bestrooien met zout en peper.
  • In pan rest van boter verhitten.
  • Koteletjes in ca. 4 minuten iets bruin bakken, halverwege keren.
  • Vlees uit pan nemen.
  • Vlees bestrijken met honingmengsel.
  • Vlees nog ca. 1 minuut om en om bakken.
  • Saffraanmengsel opnieuw opwarmen.
  • Koksroom erdoor roeren en ca. 1 minuut al roerend laten koken.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Saus op borden schenken en koteletjes erin leggen.
  • Bestrooien met amandelschaafsel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveren met aardappelpuree en groene asperges.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Lamsvlees / Vlees
Land van herkomst Frankrijk