Gevulde lamsbout

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 75 gram rauwe Parmaham
  • 1 ei
  • 2 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels peterselie
  • ½ eetlepel gehakte bladselderij
  • ½ theelepel oregano
  • ½ theelepel basilicum
  • ¾ theelepel gedroogde tijm
  • peper
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 ontbeende lamsbout ± 750 gr
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 75 gram boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel bloem gezeefde
  • 2 dl rode wijn
  • 2-3 gezeefde tomaten
  • 1 verkruimeld laurierblad
  • 1 mespuntje suiker
  • fijngesneden bieslook

Instructies

  • Hak of snijd de ham zeer fijn.
  • Roer het ei in een kom los en voeg er de ham, kaas, peterselie, bladselderij, oregano, basilicum, 1 mespuntje tijm en wat peper bij. Pers de knoflook erboven uit.
  • Meng alles goed, vul de holte in het vlees ermee en steek het met een houten prikker vast.
  • Maak het vlees aan de buitenkant met keukenpapier droog en wrijf het in met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie en 50 gr boter in een braadpan, wacht tot het schuim van de boter voor een groot deel is weggetrokken en schroei de bout er op hoog vuur snel aan alle kanten in dicht.
  • Temper het vuur, voeg nog 25 gr boter toe, leg het deksel schuin op de pan en braad de bout zachtjes 35 minuten.
  • Keer de bout tijdens het braden enkele malen en bedruip hem met de braadboter. Neem het vlees na de aangegeven tijd uit de pan, verpak het in aluminiumfolie en laat het minstens 10-15 minuten rusten.
  • Verwijder het olie-botermengsel op 3 eetlepels na uit de pan en fruit de ui in de rest van het bakvet tot deze wat kleur begint te krijgen.
  • Roer de bloem erdoor en voeg daarna, onder voortdurend roeren, de wijn, de tomaten,het laurierblad en 1/2 theelepel gedroogde tijm toe.
  • Laat alles hierna nog 6-7 minuten zachtjes doorkoken.
  • Zeef de saus en voeg naar smaak zout, peper en eventueel een mespuntje suiker toe. Snijd het vlees in plakken en leg het, zo veel mogelijk in het oorspronkelijke model, op een voorverwarmde schaal.
  • Schenk er een deel van de saus over en serveer de rest van de saus er apart bij.
  • Strooi eventueel wat fijngesneden bieslook over het gerecht.
  • Lekker met aardappelen of een pasta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Vlees