Grambambuli

Hongaarse oudejaarsavonddrank
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gr gedroogd fruit rozijnen, abrikozen, oranjesnippers en Franse vruchtjes (samen 500 gram)
  • 1 pakje dadels ontpitt
  • 100 gram walnoten gepelde
  • 1 kg suikerklontjes
  • ½ liter Jamaica rum
  • 2 flessen witte landwijn
  • kruiden
  • 1 liter thee
  • 2 dl citroensap of ananas-citroensap of sinaasappelsap

Instructies

  • Laat de gewassen zuidvruchten 24 uur weken, ontpit ze en verdeel ze zo nodig in stukjes.
  • Leg die in een grote vuurvaste schaal en voeg de oranjesnippers, de in stukjes gesneden dadels en de grofgehakte walnoten toe.
  • Leg een ijzeren rooster over de schaal, schud de suikerklontjes hierop en begiet deze met de rum.
  • Steek de rum klokslag 12 uur aan, wacht tot de alcohol is opgebrand en laat de gesmolten suiker in de schaal druppelen.
  • Voeg dan de warm gekruide wijn, de hete thee en het vruchtensap aan de massa toe.
  • Roer de drank goed om en dien hem op in grote wijn- of limonadeglazen met een klein deel van de vruchten.
  • Uit Italië, Zweden en Spanje
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Alcoholische drank / Fruit
Land van herkomst Hongarije
Feestdagen etc Oud & Nieuw