Gravet laks

Gravet laks

Porties: 10
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1,5 kilo zalm 2 middenstukken zonder huid
  • 1,5 eetlepel witte peper grof gemalen
  • 2 eetlepel suiker
  • 3 eetlepel zout grof

Saus;

  • 5 eierdooiers
  • 2 eetlepel olie
  • ½ eetlepel appel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepel peper
  • 2 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel zout
  • 2 eetlepel dille fijngehakt

Instructies

  • Meng voor de zalm de suiker en peper met het zout in een kommetje.
  • Neem een schaal en strooi daar 1/3 van de dille en van het zoutmengsel in.
  • Leg hierop een stuk zalm met de huidkant naar onderen.
  • Bestrooi de bovenkant rijkelijk met nog 1/3 van de dille en het zoutmengsel.
  • Leg daar het andere stuk zalm op met de huis naar boven en strooi hierop weer 1/3 dille en 1/3 van het zoutmengsel.
  • De zalm in folie pakken en met een plank erop verzwaard met bijvoorbeeld conserveblikken in de koelkast plaatsen. De zalm zo 3 tot 4 dagen laten marineren.
  • Draai de moten iedere dag en begiet ze met de verzamelde vloeistof.
  • Haal na drie tot vier dagen de zalm uit de marinade, schrap de dille eraf.
  • Dep de moten droog en snij er schuine plakken van.
  • Maak een sausje van de eierdooiers, olie, suiker, azijn, peper, mosterd dille en het zout.
  • Serveer bij de gravet laks
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten / Zalm
Land van herkomst Scandinavië