Honing Gebakken Appel met Zuurkool en Eendenborst

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 g eendenborstfilet
  • 1 kleine ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 150 ml rode wijn
  • 4 stevige appels
  • 65 g pijnboompitten
  • 8 eetlepels vloeibare acaciahoning
  • 500 g zuurkool
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwijder het vet van de eendenborstfilet met een scherp mes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Meng de eendenborstfilet met ui, 1 liter lauwwarm water, kruidnagel, laurier, rode wijn en 1 theelepel zout in een ovenschaal.
  • Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven die nog koud is.
  • Zet de oven vervolgens aan op 100°C en laat de eendenborstfilet langzaam in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd 12 mooie plakken van 1½ cm dik.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Karamelliseer de appelplakken in twee aparte koekenpannen met elk 3 eetlepels honing op laag vuur.
  • Voeg een scheutje water toe als de honing te donker wordt.
  • Verwarm de zuurkool in eigen vocht met 2 eetlepels honing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en schep het vlees eruit.
  • Leg op elk bord een appelplak in het midden.
  • Schep de helft van de zuurkool uit de pan en verdeel dit over de borden.
  • Leg er vervolgens een tweede appelplak bovenop.
  • Verdeel de rest van de zuurkool over de borden en leg de eendenborstfilet er bovenop.
  • Bedek met de laatste appelplak en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de gerechten eventueel met aardappelpuree.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze combinatie van eendenborstfilet, zoete appels en zuurkool vraagt om een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de smaken van het gerecht goed aan.

Voedingswaarden

Calories: 645 kcal | koolhydraten: 69 g | Protein: 34 g | Vet: 26 g | Zout: 2 mg | Sugar: 51 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Fruit / Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Nederland