Indonesische bouillon

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1.5 kilo kip of soepkip of 1½ kg kipkarkassen, vleugels of nekjes
  • 1 ui in vieren
  • 1 wortel in vieren
  • 1 venkelknol in stukken
  • 1 prei in stukken
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • peterselie
  • 10 peper
  • 80 gram gember geschild en in plakjes gesneden
  • 3 serehstengels lemongrass
  • 5 djeroek poeroetblaadjes
  • tijm
  • laurierblad

Instructies

  • Doe de kip, soepkip of de karkassen met de vleugels en nekjes in een grote soeppan. Giet er 3-3½ liter koud water bij en breng alles langzaam aan de kook.
  • Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim af dat naar boven komt. Voeg de ui, wortel, venkelknol en prei toe. Doe er dan de knoflook, het bouquet garni en wat zout en de peperkorrels bij. Voeg dan 80 gram verse gemberwortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 3 serehstengels (lemongrass) 5 djeroek poeroetblaadjes. Leg het deksel op de pan en laat alles 2 uur en 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet de bouillon daarna door een fijne zeef.

de bouillon ontvetten

  • Zet de pan bouillon een nacht op een koele plek. Schep er de volgende dag het tot een witte laag gestolde vet af.

exotische bouillon

  • Laat voor een bouillon die je gaat gebruiken in exotische recepten de kip 2 uur en 30 minuten langzaam sudderen met 1 bosje verse uien nog aan de steel, 1 in vieren gesneden wortel, 30 g fijngehakte verse gember, 2 teentjes knoflook, 1 in de lengte doormidden gesneden stengel citroengras en een beetje zout.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Soep
Land van herkomst Indonesië