Kalfsentrecôte met pompoenbeignets en hacheesaus

AllerHande november 2003
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g kalfslapjes
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • zeezout versgemalen
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 uien
  • 25 g boter
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 8 laurierblaadjes
  • 300 g pompoen Biologisch
  • 100 ml olijfolie
  • 4 kalfsentrecôtes à ca. 125 g
  • 70 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 eetlepel(s) peterselie fijngeknipt
  • ½ spitskool in fijne reepjes
  • kerriepoeder
  • maïsolie (om te frituren)

Instructies

  • Kalfslappen in blokjes van 1 cm snijden en in kom omschudden met bloem, zout en peper.
  • Uien pellen en zeer fijn snipperen.
  • In braadpan helft van boter smelten en vleesblokjes op hoog vuur rondom bruinbakken.
  • Ui door vlees scheppen en 3 minuten meebakken.
  • Fond en helft van laurier toevoegen.
  • Vuur laag draaien en vlees ca. 1 uur zonder deksel tot dikke hacheesaus stoven.
  • Laurier uit pan nemen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Pompoen schillen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in grove stukken snijden.
  • Pompoen in ovenschaal omscheppen met peper, rest van laurier en olie.
  • Pompoen ca. 45 minuten in oven gaar en lichtbruin roosteren.
  • Af en toe voorzichtig omscheppen.
  • Laurier verwijderen.
  • Olie uit ovenschaal scheppen en bewaren.
  • Gepofte pompoen in keukenmachine of met staafmixer glad pureren.
  • Kalfsentrecôtes bestrijken met opgevangen pompoenolie en op kamertemperatuur laten komen.
  • Frituurolie in (frituur)pan tot 175°C verhitten.
  • Pompoenpuree tot stevig beslag roeren met bakmeel, suiker, ei, peterselie, zout en peper.
  • Met behulp van twee lepels (of kleine ijsbolletjestang) snel achtereen bolletjes van beslag vormen en deze in hete olie laten glijden.
  • Pompoenbolletjes in 3-4 minuten goudbruin frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • In hapjespan spitskoolreepjes in rest van boter met mespunt kerriepoeder en scheutje water in 5 minuten gaarstoven.
  • Grote grillpan verhitten.
  • Vlees in 2-3 minuten per kant rosé grillen.
  • Vlees bestrooien met zout en peper en in aluminiumfolie verpakt nog 1 minuut laten rusten.
  • Spitskool over vier warme borden verdelen en vlees erop leggen.
  • Pompoenbeignets ernaast leggen.
  • Hacheesaus over vlees scheppen of apart erbij geven.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met gebakken paddestoelen, zoals cantharellen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Kalfsvlees / Vlees
Land van herkomst Nederland