K(l)aasfondue met magor
Ingrediënten
Voor de fondue
- 1 teen knoflook gehalveerd
- 600 ml droge witte wijn
- 1 ½ eetlepel(s) Italiaanse keukenkruiden
- 600 gram belegen kaas
- 300 gram magor (op kamertemperatuur)
- 1 ½-2 eetlepel(s) maïzena
Voor erbij
- 300 gram broccoli in roosjes
- 1 courgette in blokken
- 250 gram tomaat
- 250 gram champignons gehalveerd
- 2 paprika in stukken
- 3 stokbroden (wit en bruin) in grove stukken
Verder nodig: vuurvaste kaasfonduepan réchaud of spiritusbrander
Instructies
- In een pan met ruim kokend water en wat zout broccoliroosjes in 2-3 minuten beetgaar koken. De roosjes in een zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. Alle groenten op een schaal of in schaaltjes rangschikken en het brood in mandjes leggen.
- De bodem van de fonduepan stevig inwrijven met het snijvlak van de knoflook. Wijn en kruiden in de fonduepan schenken en tegen de kook aan brengen. Als het vocht bijna kookt geraspte kaas en magor beetje bij beetje toevoegen en het mengsel al roerende verwarmen tot alle kaas gesmolten is.
- In een kommetje maïzena met een beetje water tot een glad papje roeren en al roerende aan de fondue toevoegen. Het mengsel al roerende nog even heel zachtjes laten doorkoken tot een mooi gladde fondue ontstaat.
- De kaasfondue op de rechaud op tafel zetten en de groenten en het stokbrood erbij geven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnsuggestie:
Pinot Blanc uit de Elzas is de klassieke keus voor kaasfondue. Maar als het voor de Sint uit Spanje moet komen, neem dan een Rioja Blanco.
Pinot Blanc uit de Elzas is de klassieke keus voor kaasfondue. Maar als het voor de Sint uit Spanje moet komen, neem dan een Rioja Blanco.
Voedingswaarden
Calories: 1090 kcal | koolhydraten: 87 g | Protein: 53 g | Vet: 52 g