Maki Sushi II

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 koppen gekookte rijst
  • 120 gram dagverse tonijn
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel(s) wasabi
  • 4 velletjes nori zeewier

Instructies

  • We beginnen met de tonijn.
  • Snijdt deze in lange, platte repen van ongeveer een centimeter breed en ongeveer zo lang als de nori velletjes breed zijn.
  • Nadat je alle tonijn in reepjes hebt gesneden kun je deze op een afgedekt bordje in de koelkast bewaren.
  • Net als de tonijn dient ook de komkommer in lange reepjes gesneden te worden.
  • Snijdt de komkommer eerst in de lengte midden door,
  • gebruik vervolgens een lepel om de zaadjes en snijdt de komkommer daarna in reepjes van ongeveer een halve centimeter, wederom zo lang als de nori breed is.
  • Afhankelijk van de grootte van de komkommer zul je heel wat overhouden.
  • Leg vervolgens een velletje nori met de glanzende kant naar beneden op de bamboe mat (met de bamboestokjes horizontaal) en spreid een halve kop gekookte rijst evenredig uit,
  • maar laat aan een de bovenste en onderste uiteindes twee centimeter vrij.
  • Voordat je met de rijst aan de slag gaat kun je je handen even nat maken met water,
  • zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken.
  • Open nu de tube wasabi voeg horizontaal in het midden een dun streepje wasabi toe.
  • Pas op dat je niet teveel wasabi toevoegd, want het is erg scherp en teveel kan de smaak van je sushi verpesten. Leg nu een reepje tonijn en naar keuze een of twee reepjes komkommer over de wasabi.
  • Als ze iets uitsteken kun je een mes het uitstekende stukje tonijn of komkommer afsnijden.
  • Leg indien nodig het velletje nori recht en til het einde van de bamboe mat aan de onderkant voorzichtig op en begin te rollen.
  • Zorg dat de sushi stevig opgerold wordt totdat je enkel nog de laatste twee centimeter niet met rijst bedekte nori vrij hebt.
  • Besprenkel deze met water en rol de mat nu helemaal op.
  • Eenmaal opgerold kun je de sushi nog voorzichtig wat steviger samenpersen.
  • Het beste doe je dit door de rol met je vingers in een vierkante vorm te drukken.
  • Rol de mat nu weer uit, besprenkel je vingers opnieuw met water en druk aan de uiteinden de uitstekende rijstkorrels terug.
  • Je kunt de sushi nu meteen opeten, maar als je eerst de andere rollen wilt maken, kun je de maki rol in plastic
  • folie wikkelen waarna de sushi nog ongeveer twee uur nog goed zal zijn.
  • Bewaar het niet in de koelkast, want dan zal de de rijst erg snel uitdrogen.
  • De bovenstaande stappen kun je herhalen voor de andere rollen.
  • Wil je tenslotte je maki sushi in schijfjes snijden, dan kun je dit doen met een nat mes doen.
  • Voor het beste resultaat snijdt je de rol precies in het midden om daarna met de twee halve rollen hetzelfde te doen. Je hebt dan per rol acht stukjes maki sushi.
  • De laatste stap is uiteraard het opeten van de sushi.
  • Naar wens kun je de stukjes nog in sojasaus of extra wasabi dippen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Sushi / Vis