Opor Ayam

kip gestoofd in kruidige kokosmelk
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 ml. kokosmelk
  • 1 stengel citroengras de onderste 10 cm., geplet
  • 1 plakje verse laos 5 mm. dikgekneusd
  • 2 salamblaadjes
  • 2 limoenblaadjes randen ingescheurd
  • 2 tl. palmsuiker zeer fijn gehakte
  • tl. zout
  • 1 kip hele en verse ongeveer 1½ kg., in 14 stukken
  • 3 tl. limoensap of citroensap, naar smaak
  • 1 el. sjalotjes knapperig gefrituurde ter garnering

Kruidenpasta:

  • 6 tl. korianderzaadjes
  • tl. komijn
  • ½ tl. venkelzaadjes
  • 4 kemirienoten
  • 6 sjalotjes gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stukje gemberwortel van 1 cm. fijngehakt
  • 1 tl. witte peper gemalen

Instructies

  • Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
  • Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
  • De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
  • Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
  • De kruidenpasta in een grote pan doen.
  • Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
  • Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
  • Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
  • Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
  • Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
  • In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip / Stoofpot
Land van herkomst Indonesië