PIADINA RIPIENA

Piadina Ripenda

Smakelijke en snelle pizza-wrap /
Ik heb dit gerecht zelf verzonnen om wat restjes op te maken. Mijn Limburgse schoonmoeder – Greta – zei altijd: “Prakesere kump van erm luuj.”Vrijvertaald/toegelicht: ‘Arme mensen zijn in staat om door goed na te denken van het kleine beetje wat ze hebben, iets lekkers te maken’.
Ik weet eigenlijk niet of dit nu een zomers of een wintergerecht is. Courgette is in Nederland het hele jaar verkrijgbaar, maar hier in Italië is het toch echt een groente die voornamelijk in de zomer gegeten wordt. Door de toevoeging van bonen krijgt het gerecht wellicht iets ‘winterachtigs’. Maar ja, bonen worden eigenlijk het hele jaar door gegeten.
Voor dit gerecht wordt de Italiaanse ‘Piadina’ gebruikt, een op steen gebakken rond plat (niet gerezen) brood. Te vergelijken met de in Nederland verkrijgbare grote tortilla’s (wraps).
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 grote Piadine / Tortilla wraps van +/- 25 cm
  • 150 gram gekookte ham
  • 1 blik bruine bonen of andere bonen naar keuze
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 flinke ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • Parmezaanse kaas geraspt
  • olie om te bakken
  • olijfolie
  • oregano gedroogd
  • peper & zout
  • bouillonpoeder
  • 2 eetlepel(s) tomatenketjup
  • scheut witte wijn

Instructies

  • Snij de gepelde tomaten in kleine stukjes en bewaar het tomatenvocht voor later.
  • Snij de ui en de courgette in kleine stukjes.
  • Bak dit aan in een flinke scheut (bak)olie en voeg de geperste knoflook toe.
  • Voeg de tomatenstukjes toe en laat het sudderen tot het bijna gaar is.
  • Voeg vervolgens de uitgelekte bonen toe.
  • Maak op smaak met peper, zout en een theelepel bouillonpoeder.
  • Verdeel de plakken ham over de 3 tortilla’s en daarna het ‘prutje’.
  • Strooi er naar eigen keuze Parmezaanse kaas en oregano over. Rol de tortilla’s op.
  • Schenk een paar scheuten olijfolie in een glazen ovenschaal en leg daar de opgerolde tortilla’s in.
  • Maak een (koud) sausje van het overgebleven tomatenvocht, tomatenketjup, scheut olijfolie, witte wijn en peper & zout en giet dit over de opgerolde taco’s.
  • Strooi er Parmezaanse kaas en oregano over en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak ongeveer 35 minuten in de oven op 175 graden.
  • Verwijder het aluminiumfolie, verlaag de temperatuur naar 150 graden en laat nog even 5 minuten nagaren tot de kaas gesmolten is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer tip:
zet de fles olijfolie op tafel. Ik weet zeker dat de liefhebber er graag nog een scheut olijfolie over giet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Wraps
Land van herkomst Italië