Satay Babi

varkensvleessate met ananas pindasaus
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 sjalotjes fijngesnipperd mag ook 1 grote rode of gewone ui zijn
  • 1 stengel citroengras vers alleen de zachte binnenste delen van de onderste 10 cm. , in dunne ringen mag ook 1 el. gedroogd citroengras zijn
  • 60 ml. plantaardige olie
  • 4 tl. korianderpoeder
  • 4 tl. bruine suiker
  • 2 tl. zout
  • 1 tl. kurkuma
  • 500 gr. varkenslende of -filet, in plakken van 1 cm. en daarna in blokjes van 2 cm. gesneden mag ook 600 gr. kippevlees zijn
  • 250 ml. pindasaus
  • 80 gr. ananas uit blik uitgelekte, zeer fijn gesneden
  • 1 kleine komkommer
  • 1 tl. zout
  • 1 rode ui middelgrote of gewone ui, in vieren, laagjes losgehaald

Instructies

  • Het citroengras in de kruidenmolen fijnmalen, dan de gesnipperde sjalotjes toevoegen.
  • Fijnmalen tot er een zachte pasta ontstaat.
  • De pasta in een middelgrote schaal overdoen en goed vermengen met 1 el. olie, de koriander, suiker, het zout en de kurkuma.
  • Het varkensvlees erdoor scheppen.
  • De schaal afdekken en het vlees 2 uur marineren.
  • Voor het grillen van de sate de pindasaus en de ananas in een schaaltje door elkaar roeren.
  • Met een vork lijnen trekken over de schil van de komkommer, deze met zout bestrooien en dat in de schil wrijven.
  • De komkommer vervolgens in kleine stukjes snijden.
  • Het gemarineerde vlees op de satestokjes steken en met een deel van de resterende olie invetten.
  • De grill invetten met de rest van de olie en verhitten.
  • De stokjes op een hoog vuur 4-5 min. grillen tot het vlees gaar is.
  • Keer de stokjes regelmatig tijdens het grillen.
  • De sate in een decoratieve presenteerschaal leggen, garneren met komkommer en ui.
  • Warm serveren met de ananas-pindasaus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Fruit / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Indonesië