Shahi korma
Koninklijke lamscurry
Ingrediënten
- 1 kg lamsbout magere of -schouder ontbeend
- 1 citroen sap er van
- 2½ dl yoghurt
- 75 gram ghee
- 2 middelgrote uien gesnipperde
- 4 teentjes knoflook
- 7 cm gemberwortel verse geschild en in schijfjes
- 7 cm pijpkaneel
- 10 kruidnagels
- 10 kardemompeulen
- 2 theelepels koriander gemalen
- 2 theelepels komijn gemalen
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1½ theelepel zout
- 3 dl water kokend
- 100 gram amandelen hele geblancheerde
- 50 gram pistachenoten gedopte
- 1½ dl room
- zilverblad varak ter garnering (desgewenst)
Instructies
- Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in.
- Voeg kaneel, kruidnagels en kardemom toe, roer goed en bak nog 1 minuut.
- Meng koriander, komijn, chilipoeder, kurkuma, peper en zout; voeg ze aan de pan toe en bak nog 2 minuten.
- Voeg nu het vlees met marinade toe en schep goed om, zodat alles gekruid raakt en roer het kokende water erdoor.
- Hak de helft van de amandelen envoeg ook toe.
- Laat het vlees 50 minuten afgedekt zacht stoven tot het gaar is.
- Bestrooi met de resterende hele amandelen en pistaches, temper het vuur en
- voeg al roerend de room toe.
- Laat nog 5-10 minuten zacht pruttelen zonder te koken.
- Schep alles in een warme schaal, garneer naar wens met zilverblad en dien op.