Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 75 gram boter
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 25 gram basterdsuiker
- 2 gram speculaaskruiden
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
Ingrediënten voor de marshmallow:
- 75 gram eiwit
- 150 gram suiker
- 2 gelatineblaadjes
- 50 ml water
Ingrediënten voor de topping Snoepgoed voor sinterklaas zoals:
- pepernoten
- chocolaatjes
- schuimpjes
- spekjes
- marsepein
- koekjes
- enz enz.
Instructies
- Neem een maatbeker, vul deze met water en leg de gelatine blaadjes erin.
- Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
- Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
- Maak tijdens het rijzen de banketbakkersroom door 400 ml melk met 125 gr suiker aan de kook te brengen.
- De resterende 100 ml melk meng je met het puddingpoeder en de eidooier.
- Goed roeren tot een glad mengsel.
- Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij het papje.
- Roeren en nu terug schenken in de pan.
- Breng het geheel weer aan de kook totdat de pudding mooi is ingedikt.
- Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
- Laat de pudding volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C traditioneel of 185°C hete lucht.
- Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
- Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
- Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
- Neem een stuk bakpapier en knip hier een cirkel uit die iets groter is dan je vlaai.
- Leg deze in je vlaai en vul met bakparels of gedroogde erwten of bonen.
- Dit noemt men blind bakken.
- Bak de bodem nu af in de oven in ca 20 à 25 minuutjes.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Neem de pudding en klop deze met de handmixer eens goed door zodat je een mooie crème krijgt.
- Vul de bodem hiermee en strijk het geheel mooi glad met een paletmes.
- Zet een pan op het vuur met 130 gr suiker en 50 ml water.
- Laat dit koken tot een temperatuur van 121°C.
- Klop ondertussen het eiwit met 20 gr suiker mooi stijf.
- Wanneer het suikerwater 121°C is dan schenk je dit in een kleine straal bij je stijfgeklopte eiwit.
- Laat dus de machine gewoon doordraaien tijdens het schenken !
- Neem de gelatine, knijp deze een beetje uit en voeg toe aan het eiwit.
- Laat de machine draaien tot je eiwit redelijk koud is geklopt.
- Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en vul deze met het eiwit.
- Spuit nu het eiwit in ringen op de vlaai.
- Neem een paletmes en strijk het geheel mooi glad.
- Laat de vlaai nu ongeveer 45 minuutjes verder opstijven in de koelkast.
- Neem het snoepgoed erbij en de vlaai en versier de vlaai met het snoepgoed.
- Smakelijk en fijne pakjesavond.