Speculaasbrokken van Astrid Veltman

voor ± 500 gr
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 185 gram zelfrijzend bakmeel
  • 85 gram donkere basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • zout
  • 120 gram boter koude / in stukjes
  • 35 gram amandelen gepelde
  • 1 klein ei losgeklopt

Instructies

  • Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje en verkruimel ze met de vingers door het meel.
  • Kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 7 mm dik.
  • Leg het deeg op de bakplaat en prik het met een vork regelmatig in.
  • Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met ei.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen en breek hem in brokken.

Kleine speculaasjes (± 50 stuks)

  • Bestuif een speculaasplank met maïzena.
  • Druk het deeg in de holten van de plank en snijd het overtollige deeg weg.
  • Klop de speculaasjes uit de plank en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de speculaasjes ± 15 minuten in het midden van de oven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas