Speculaasbrokken van Astrid Veltman
voor ± 500 gr
Equipment
Ingrediënten
- 185 gram zelfrijzend bakmeel
- 85 gram donkere basterdsuiker
- 10 gram speculaaskruiden
- zout
- 120 gram boter koude / in stukjes
- 35 gram amandelen gepelde
- 1 klein ei losgeklopt
Instructies
- Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
- Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje en verkruimel ze met de vingers door het meel.
- Kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Rol het deeg uit tot een lap van 7 mm dik.
- Leg het deeg op de bakplaat en prik het met een vork regelmatig in.
- Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met ei.
- Bak de speculaas in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.
- Laat de speculaas afkoelen en breek hem in brokken.
Kleine speculaasjes (± 50 stuks)
- Bestuif een speculaasplank met maïzena.
- Druk het deeg in de holten van de plank en snijd het overtollige deeg weg.
- Klop de speculaasjes uit de plank en leg ze op de bakplaat.
- Bak de speculaasjes ± 15 minuten in het midden van de oven.