Was de rijst in koud water en giet het water daarna af.
Herhaal dit net zo lang totdat het water helder blijft.
Doe de rijst in een pot en voeg water toe.
Zorg dat het water ongeveer een centimeter hoger staat dan de rijst.
Kook de rijst daarna met het deksel erop voor tien minuten op laag vuur.
Als je een rijstkoker hebt kun je deze uiteraard ook gebruiken om de rijst te koken.
Tijdens het koken van de rijst kun je alvast de mirin, rijstazijn en zout in een pan mengen
Verwarmen totdat de zout volledig is opgelost.
Zorg wel dat het niet aan de kook raakt.
Nadat de rijst klaar is, doe je deze in een houten bak of kom en verspreid je de rijst evenredig met een houten lepel.
Giet tenslotte de verwarmde dressing langzaam over de rijst uit en gebruik de houten lepel om het goed te verspreiden.
Eventueel kun je tijdens het toevoegen van de dressing een waaier gebruiken om de rijst af te koelen, maar noodzakelijk is dit niet.
Je sushi rijst is nu klaar voor gebruik.
Als je alle stappen goed hebt uitgevoerd dan is de rijst kleverig zonder papperig te zijn.
Het beste kun je de rijst meteen gebruiken om sushi mee te maken, maar mocht het nodig zijn dat je de rijst even moet laten staan, dan kun je om uitdroging te voorkomen de houten kom afdekken met een vochtige doek.