Zha Yazipian
pekingeend met bamboe en peultjes
Ingrediënten
- 300 gram eendeborstfilets tamme
- 2 lente-uitjes
- 1 stukje gemberwortel 2 cm
- 3 eetlepel(s) sojasaus
- 1 theelepel sichuanpeper
- 1 gedroogde chilipeper
- ½ kaneelstokje
- 1 blikje bamboescheuten 230 gram
- ½ eetlepel(s) rijstwijn of droge sherry
- 100 gram peultjes
- 1 appels
- 1 theelepel suiker
- ½ theelepel bouillonpoeder
- 100 gram taugé
- 2 eetlepel(s) olie
- frituurolie
- 1 steranijs
- zout
Instructies
- 1 lente-uitjetje geschilde gemberwortel fijnsnipperen. In een pan doen, ½ literwater, 2 theelepels zout, gesnipperde lente-uitje, helft van de gember, 1 eetlepel sojasaus, sichuanpeper, chilipeper, kaneelstokje, steranijs en rijstwijn.
- Aan de kook brengen en de eendefilet toevoegen en in 15 min. zachtjes gaar koken. Intussen andere lente-uitje in de lengte halveren en stukjes van 2 cm snijden.
- Peultjes afhalen en wassen.
- Bamboe in plakjes snijden.
- Appel schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden.
- Dan een sausje roeren van 1 eetlepel sojasaus, suiker, theelepel zout, bouillonpoeder en 1 eetlepel water.
- Eendfilet uit de pan nemen, goed droogdeppen en laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in dekoelkast leggen.
- Taugé wassen en laten uitlekken.
- Dan olie verhitten tot 175°C. Eendfilet in 3 tot 4 min. knappend en bruin frituren, daarna laten uitlekken op keukenpapier.
- Schaal voorverwarmen.
- 2 eetlepels olie verhitten en de rest van de gember 1 min. roerbakken, peultjes toevoegen en 1 min. mee roerbakken. 2 eetlepels water toevoegen en met deksel op de pan de peultjes in 3 min. knapperig gaar stoven.
- Intussen eendfilet in repen snijden.
- Dan aan peultjes toevoegen, bamboe, appel, taugé en lente-uitje en 2 min. roerbakken.
- Eend en sausje aan groentemengsel toevoegen en 1 min. mee roerbakken.
- Overdoen op een schaal.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met (zilvervlies)rijst.