Twentse bruine of witte bonensoep
Ingrediënten
- 250 gram witte bonen of bruine bonen
- 500 gram runderpoelet
- zout
- 1 laurierblad
- 4 kruidnagel
- 15 gekneusde peper
- 500 gr versgesneden erwtensoepgroenten
- 300 gram snijbonen in reepjes gesneden
- ½ bosje peterselie
- ½ bosje selderij
- bieslook
Instructies
- Week de bonen een nacht in 1/2 liter water.
- Zet het poelet op met 1 1/2 liter water.
- Schep, als het kookt, het schuim eraf.
- Voeg het zout, de laurier, kruidnagels en peperkorrels toe en laat de bouillon 2 uur zachtjes trekken.
- Voeg de geweekte bonen met het water toe en laat alles nog een uurtje zacht koken.
- Snijd intussen de aardappelen in blokjes, doe die met de groenten bij de soep en kook ze in 15-20 minuten gaar.
- Haal de laurier en de kruidnagels uit de pan.
- Voeg kort voor het serveren de fijngeknipte peterselie, selderij en bieslook toe.
- Lekker met grof volkorenbrood.