Verwarm het water met de basterdsuiker en het citroensap tot een suikersiroop.
Laat het mengsel afkoelen.
Schep de gezeefde tomaten, de tabasco en basilicum erdoor.
Maak op smaak met een snufje zout.
Schenk het mengsel in een diepvriesschaaltje of ijslaatje en laat het minimaal 3 uur bevriezen.
Roer het mengsel elk uur even door met een vork om kristalvorming te voorkomen.
Verdeel het mengsel over smalle hoge glaasjes of platte coupes en garneer met een blaadje basilicum of een citroenschilletje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tip: De sorbet wordt luchtiger als er een stijf geslagen eiwit door de halfbevroren sorbet wordt geschept. Variatietip: Een citroenspoon is ook heel verfrissend. Verwarm daarvoor 100 g basterdsuiker met 1 dl water en 1½ dl citroensap met 1 eetlepel citroenrasp. Bevries dit en presenteer een citroenijs
bolletje overgoten met champagne of mousserende witte wijn.