Voor de bereiding van het recept is een keukenmachine met kneedhaken erg handig, maar niet noodzakelijk.
De handmatige bereiding van het deeg vergt een paar flinke spierballen.
Was de krenten en de rozijnen en wel ze ± 30 minuten.
Doe het handwarme water in een keukenmachine of in een royale beslagkom en los het gist erin op.
Voeg de beide gezeefde bloemsoorten aan het vocht toe, schakel de machine op de laagste stand in en laat het deeg even draaien.
Voeg dan de op kamertemperatuur gebrachte boter, de citroenrasp en het zout
toe en laat het deeg op de laagste stand ± 8 minuten draaien tot zich een compacte massa vormt.
Bij de handmatige bereiding moet u het deeg eenzelfde tijd flink kneden om de juiste homogeniteit te verkrijgen.
Haal de deegbal uit de kom, verpak hem losjes in een plastic zak en laat die in een warme omgeving, bijvoorbeeld naast de oven of de verwarming, 20 minuten rijzen.
Sla de gisting na 20 minuten rust met de hand uit het deeg; d.w.z.: sla met uw handen en uw vuisten op het deeg tot het een platte koek is.
Vouw het deeg dan als een theedoek op en besla het weer een tijdje tot het plat is.
Herhaal dit enkele malen.
Laat het deeg hierna in de plastic zak opnieuw 15 minuten rijzen.
Laat intussen de gewelde zuidvruchten uitlekken en ontdoe ze zoveel mogelijk van het aanhangende vocht, bijvoorbeeld door ze in een theedoek te rollen.
Doe het deeg na de rijstijd terug in de beslagkom, zet de keukenmachine in de laagste stand en meng de krenten, rozijnen en sukade door het deeg.
Om de vruchten echt goed door de massa te mengen, moet u het deeg wellicht met de hand nog even doorkneden.
Door de toevoeging van de vulling zal de massa nu nogal plakkerig zijn.
Laat het deeg hierna nog eens 10 minuten rijzen.
Strooi de tarwezemelen op een licht ingevet bakblik.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Verdeel het deeg na het rijzen in 3 gelijke delen en vorm hier met de hand mooie bollen van.
Leg de bollen op het bakblik en laat ze nogmaals 10 minuten rijzen.
Snijd de bollen aan de zijkant met een klein mesje rondom in (niet doorsnijden!) en druk de ingesneden bol van binnen naar buiten plat.
Het insnijden van de bol zorgt ervoor, dat de uiteindelijke Zuidlaarder bol van boven mooi plat blijft en het deeg overal even gaar wordt.
Bestrijk de 3 platte bollen met een losgeklopt ei, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen.
Laat ze nu, voor de laatste maal, in een warm hoekje 40 minuten rijzen en bak ze in de oven in ± 25 minuten bruin en gaar.