Sneetjes in diep bord leggen en melk erover sprenkelen.
Brood ca. 5 minuten laten weken.
Ui pellen en heel fijn snipperen.
Gehakt in kom doen.
Brood uitknijpen, in stukjes snijden en aan gehakt toevoegen.
Ei erboven breken.
Ui met zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
Alles goed door elkaar mengen en gehakt even door kneden (voorkomt scheuren!).
Gehakt in 4 porties verdelen en met vochtige handen tot gladde ballen vormen.
Gehaktballen door paneermeel rollen.
In braadpan boter verhitten tot schuim weg trekt.
Gehaktballen op hoog vuur rondom bruin bakken, steeds voorzichtig met spatel keren.
Langs rand van pan tomatensap en 1 dl water erbij schenken.
Met deksel schuin op pan gehaktballen in ca. 25 minuten zachtjes gaar braden.
Af en toe keren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met gekookte aardappels en bloemkool.
Tip:
U kunt het witbrood eventueel vervangen door 2 eetlepels paneermeel.
Variatietip:
Met tijm en mosterd: Ris de blaadjes van 1 zakje verse tijm. Maak de gehaktballen volgens het recept, voeg 1 eetlepel Zaanse mosterd toe en rol de ballen door de tijm. Voeg aan het bakvet nog 1 eetlepel mosterd en 1 dl wijn toe in plaats van water.
Variatietip:
Pittige gehaktballetjes: Week 1 zakje boemboe nasi volgens gebruiksaanwijzing en meng dit met 2 theelepels sambal badjak door het gehakt. Vorm 12 kleine balletjes en braad ze ca. 10 minuten. Voeg een blikje tomaatstukjes, 1 eetlepel ketjap manis en 1 theelepel sambal badjak toe.