250gquinoaof quinua, rijst van de Inca's, een graansoort*
3½dlgroentebouillon
3½dlwater
2kleinewinterwortelen
1ui
4visfiletstilapia, forel, schol á elk 150 g
4theelepelscitroensap
versgemalen peper
2eetlepelsplatte peterselie
4partjes citroen
Instructies
Doe de quinoa in een kom en schenk er zoveel koud water op dat de quinoa net onder staat.
Meng voorzichtig met een vork of wrijf tussen uw vinger.
Doe het graan vervolgens in een zeef en spoel heel goed onder koud stromend water.
Anders blijft u de bittere zeepstof 'saponiem' proeven.
Laat de quinoa uitlekken.
Breng in een grote pan de bouillon met het water aan de kook.
Maak intussen de wortels en de ui schoon en snijd ze in plakjes (ringen).
Voeg de wortel en de ui aan het kokende water toe en breng dit al roerend opnieuw aan de kook.
Voeg de quinoa toe en laat alles, afgedekt, zachtjes koken tot de quinoa gaar is en het vocht is opgenomen; 10 minuten afgedekt en vervolgens 5 minuten zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen.
Verwarm een grill voor en leg de vis met de velkant boven op een ingevet stuk bakpapier of aluminiumfolie onder de hete grill.
Besprenkel elke visfilet met 1 theelepel citroensap en bestrooi naar smaak met peper.
Schuif de bakplaat ± 10 cm onder de hete grill en grilleer de vis net gaar.
Reken op 8-10 minuten per 2½ cm dikte van de vis.
Visfilet is meestal zo'n 1½ cm dik.
Test de vis op gaarheid door met een scherp mes in het midden een kleine inkeping te maken.
Het visvlees moet gemakkelijk openvallen en ondoorschijnend wit van kleur zijn.
Serveer de vis op een bed van quinoa met groenten en bestrooi met fijngeknipte peterselie.
Garneer met partjes citroen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip: Vervang de quinoa door couscous, tarly of ebly.