1stukManchegoSpaans, Parmezaanse kaas of oude Goudse kaas
Instructies
Was en droog de courgettes, de aubergine, de venkel en de paprika's.
Snijd de courgettes in de lengte in plakken en de aubergine in de breedte.
Verwijder de buitenste rokken, de voet en de harde steeldelen van de venkel.
Halveer de paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Was de broccoli en verdeel het struikje in roosjes.
Pel de uien en snijd ze in parten.
Verhit een barbecue, ovengrill of grillpan.
Bestrijk alle groenten licht met olijfolie en leg ze op het rooster of in de pan.
Knip de takjes rozemarijn in stukjes en verdeel deze over de groenten.
Laat de groenten rustig liggen, verschuif ze niet tijdens het roosteren, keer ze pas als ze uit zichzelf loslaten.
Na 3-5 minuten zijn de groenten mooi van kleur en nog zacht van binnen.
Pel de teentjes knoflook, snijd ze in plakjes en bak die, als de groenten klaar zijn, op een niet te hoog vuur in een koekenpan met een beetje olijfolie knapperig en goudbruin.
Laat de plakjes op keukenpapier uitlekken.
Serveer de groenten met de knoflook en geschaafde kaaskrullen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een salade die mij altijd weer even een vakantiegevoel geeft door de combinatie van aubergine, courgette, paprika's en de geur van rozemarijn. Door het grilleren/roosteren krijgen de groenten een rijke, zoete smaak. Heerlijk als zomers hoofdgerecht met bijvoorbeeld bruschetta.
Brood en olijfolie, meer heb je niet nodig om bruschetta te maken.
Druppel wat goede olijfolie op Italiaans boerenbrood - of op een gewone Nederlandse volkorenboterham - en rooster het even in de oven of onder de grill.
Ook lekker: beleg zo'n boterham daarna met een plakje oude kaas en doe er een likje olijvenpasta op (meng olijven, olijfolie, eventueel kappertjes, knoflook en zout door elkaar en hak dit fijn).