Schuif je hand voorzichtig onder het vel van de kalkoen om ruimte te maken.
Bedek de buik en poten van de kalkoen met de helft van de pancetta en leg de salieblaadjes erop.
Trek het vel van de kalkoen terug en steek het eventueel vast met cocktailprikkers.
Hak de rest van de salie fijn en snijd de rest van de pancetta in kleine stukjes.
Verwijder het vel van de saucijsjes en meng het vlees met het brood, appel, knoflook, fijngehakte salie en pancettastukjes.
Vul de buikholte van de kalkoen met het mengsel en sluit deze met cocktailprikkers.
Bekleed een braadslede met aluminiumfolie en leg de kalkoen met de rug naar beneden erop.
Bestrijk de kalkoen royaal met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Vouw de aluminiumfolie over de kalkoen, zorg ervoor dat er ruimte blijft tussen de kalkoen en de folie.
Braad de kalkoen 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 175°C en braad de kalkoen nog 2-2 ½ uur, afhankelijk van de grootte.
Verwijder de aluminiumfolie en verhoog de temperatuur naar 200°C.
Laat de kalkoen nog 30 minuten knapperig bruin worden, regelmatig bestrijken met braadvet.
Laat de kalkoen minstens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt.
Verwarm het braadvocht in een pan, voeg de bloem en fond toe en verwarm op zacht vuur tot een lichtgebonden jus ontstaat.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een rijke rode wijn zoals een Barolo of een Amarone past perfect bij de smaken van deze gevulde kerstkalkoen. De volle body en complexe smaken van de wijn zullen de hartige en kruidige tonen van het gerecht aanvullen.