Wentel de biefstukken door de cognac en laat ze 5 minuten op het bord liggen.
Stamp de peperkorrels grof in een vijzel, kneus ze in een plastic zakje met een steelpan of gebruik een deegroller.
Je kunt ze ook grof malen met een pepermolen.
Doe de geplette peper in een diep bord.
Druk beide kanten van de biefstukken in de peper (bewaar de cognac).
Verhit olie en de helft van de boter in een koekenpan.
Bak de biefstukken op hoog vuur 1 minuut per kant (niet bewegen in de pan, draai om met een tang).
Verlaag het vuur en bak de biefstukken, afhankelijk van de gewenste gaarheid, nog 1-2 minuten per kant voor een bruine buitenkant en een rode of rosé binnenkant.
Neem het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie.
Schep het bakvet uit de pan en gooi het weg.
Schenk de cognac in de pan en roer met een spatel de aanbaksels los.
Roer de crème fraîche erdoor en warm de saus nog even op.
Draai het vuur uit en klop de rest van de boter door de saus.
Leg de biefstukken op vier warme borden, bestrooi met zout en schep de saus erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met dikke frites en/of een tian van tomaat en courgette (zie hieronder).
Tian van Tomaat en Courgette:
Een tian is een Zuid-Franse groenteschotel uit de oven. Leg dunne plakjes courgette en vleestomaat dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal. Voeg eventueel gefruite uiringen toe. Bestrooi met zout, zwarte peper en Provençaalse kruiden. Sprenkel olijfolie over de groenten. Bak de tian in de oven (200 °C) in 30-45 minuten goudbruin en gaar. Serveren met de pepersteak.