450-550mlwaterof melk, afhankelijk van de verpakking
Boterolie of broodverbeteraarpasta
Eventueel
7gramJozozout om een jodiumtekort te voorkomensommige glutenvrije meelsoorten bevatten al jodium
Instructies
Stel de broodbakmachine in op een kort programma.
Voeg eerst het water, de olie of boter, en het zout toe aan de broodbakmachine.
Voeg vervolgens het glutenvrije meel toe en als laatste de gist.
Gebruik niet te veel gist om inzakken of holtes in het brood te voorkomen.
Voeg indien gewenst vezels toe aan het deeg, zoals zonnebloempitten, noten, rozijnen of sesamzaad.
Als de toegevoegde vezels veel vocht opnemen, voeg dan extra water toe.
Als het meel lactose bevat, voeg dan een theelepel citroensap toe om het deeg luchtiger te maken.
Let op dat het water niet te warm is, aangezien gist gevoelig is voor temperatuur.
Zorg er ook voor dat de gist niet direct in aanraking komt met zout.
Notities / Tips / Wijnadvies
Eiwit maakt het brood droger, terwijl eigeel het 'natter' maakt.
Olie maakt het brood droger, terwijl vloeibare boter het minder droog maakt. Melk, vooral volle melk, maakt het brood minder droog dan water.
Fiberhusk (vlozaad) kan gluten goed vervangen en zorgt voor een goede structuur. Het kan ook als bindmiddel worden gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld koekjes.
Qimic (melkvetten) maken het deeg malser.
Heeft u een keer geen tijd of zin om zelf brood te bakken? Of gewoon zin in iets anders dan boterhammen? Kies dan eens voor kant-en-klaar producten, verkrijgbaar in online winkels, reform- en natuurwinkels. Deze producten zijn ook handig om mee te nemen voor onderweg.