Ga terug
Email Link
Afdrukken
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Leidse aardappelterrine
Porties:
3
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
kg
bintjes
▢
750
gram
wortelen
▢
2
ui
▢
1
bouquet garni of kruidenbuiltje
▢
vleesbouillon
▢
125
gram
ontbijtspek
▢
15
blaadjes
gelatine
▢
2
sjalotjes
▢
50
gram
boter
▢
8
dl
crême fraiche
▢
peper
▢
rundvleesjus
Instructies
Borstel de aardappelen schoon en kook ze in ± 20 minuten de schil gaar met de gesnipperde uien en het bouquet garni of het kruidenbuiltje.
Kook de geschrapte wortelen in ± 15 minuten gaar.
Snijd het spek in heel kleine stukjes en bak deze uit tot u een soort pittige korrels overhoudt.
Of bekleed een cakevorm (terrine) met plakjes spek.
Week de gelatine 3 minuten in koud water.
Hak de sjalotjes fijn en fruit ze in de boter glazig.
Voeg de crème fraîche en wat bouillon toe en los de uitgeknepen gelatine erin op.
Schil de aardappelen, snijd de kapjes eraf en snijd de aardappelen zo nodig bij.
Leg ze in lagen in de terrine, afgewisseld met een laag spekjes en een laag wortelen.
Roer het spekvet door het crème fraîchemengsel en giet dit in de terrine.
Als u de terrine met spek heeft bekleed, vouw de overhangende lapjes spek dan over de bovenkant.
Leg een plankje over de terrine, zodat die onder druk kan opstijven.
Laat hem in de koelkast 2 uur opstijven.
Houd de terrine even in warm water en stort hem op een schaal.
Haal de vetlaag van de vleesjus en schep de jus op een bord en leg daarin een plak van de terrine.
Serveer dit als voor- of lunchgerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Groenten