Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Amandel stol met rozijnen voor de Kerst
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Bakpapier
deeghaken
kom
mixer
bakblik
Ingrediënten
▢
200
gram
amandelen
▢
100
gram
sinaasappel
schil, gekonfijt
▢
250
gram
rozijnen
▢
120
gram
krenten
▢
100
gram
sukade
▢
3
eetlepel
rum
▢
500
gram
bloem
▢
60
gram
gist
(vers)
▢
¼
theelepel
zout
▢
75
gram
suiker
▢
2
zakjes
vanillesuiker
▢
2
ei
▢
250
gram
boter
▢
1,25
deciliter
melk
▢
100
gram
amandelspijs
▢
30
gram
poedersuiker
▢
1
citroen
Instructies
De amandelen en geconfijte sinaasappelschil grofhakken en samen met de rozijnen, Krenten en sucade met de rum in een kom vermengen
Afgedekt 1 nacht laten staan.
De bloem met poedergist (of opgeloste verse gist), zout, suiker en vanillesuiker in een kom mengen.
Een ei, 150 g van de zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de kneedhaken door elkaar mixen.
Dan met de hand ± 10 minuten verder kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat.
Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats ± 45 minuten laten rijzen.
De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen.
Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden.
Het deeg telkens flink uitdrukken en ontvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten.
Het deeg tot een rechthoekige lap van ± 20 bij 30 cm uitrollen.
De spijs in een rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken.
Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen, zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken.
De stol op een met bakpapier belegd bakblik leggen.
De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen.
In het midden van een warme oven 185 graden schuiven en in ± 60 minuten gaar en lichtbruin bakken.
De rest van de boter zachtroeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.
De kerststol uit de oven op een taartrooster af laten koelen en met poedersuiker bestrooien.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
/
Fruit
Land van herkomst
Nederland
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch
Feestdagen etc
Kerst