Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Pijnboompitten stol met rozijnen en amandelspijs voor de Kerst
Porties:
1
brood
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
200
gram
blanke rozijnen
▢
½
deciliter
sinaasappellikeur
▢
500
gram
bloem
gezeefd
▢
1½
eetlepel
citroen
▢
40
gram
verse gist
verbrokkeld
▢
1½
deciliter
melk
▢
1
ei
losgeklopt
▢
30
gram
suiker
▢
1
theelepel
zout
▢
225
gram
boter
▢
150
gram
pijnboompitten of amandelen
grof gehakt
▢
ca. 300
gram
amandelspijs
▢
1
ei
▢
poedersuiker
Instructies
Week de rozijnen circa 30 min in de likeur en laat ze uitlekken.
Doe de bloem met de citroenschil in een kom en maak in het midden een kuiltje.
Los de gist op in de melk en schenk dit mengsel in het kuiltje.
Voeg het ei, suiker, zout en 175 gr gesmolten boter toe.
Roer alles door elkaar en kneed het in 10-15 tot een glad, soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt circa 20 min rusten
Rol het dan uit tot een lap van 2 cm dik.
Verdeel de uitgelekte rozijnen, de pijnboompitten en dadels erover, rol het deeg op en kneed het nogmaals goed door.
Vorm het deeg tot een ovale vorm en laat het afgedekt circa 30 min rijzen.
Meng de amandelspijs met de eierdooier en vorm hiervan een rol.
Druk een deegroller over de lengte in het deeg en rol één helft van het deeg uit tot een platte lap.
Leg hierop de rol amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk deeg over de spijs.
Druk het brood dicht, vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat.
Laat het brood onder een doek 2-2½ uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden in 50-60 minuten lichtbruin en gaar.
Bestrijk de warme stol met 50 gr gesmolten boter, rol hem in aluminiumfolie en laat hem afkoelen.
Bestrooi de stol met poedersuiker en serveer hem, in plakken, met roomboter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
Land van herkomst
Italië
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch
Feestdagen etc
Kerst