Snijd hem in vieren (gebruik een stevig koksmes) en verwijder het klokhuis.
Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze met de siroop in een pan.
Schep de specerijen en reepjes sinaasappelschil erdoor.
Breng de kwee aan de kook en laat hem afgedekt in circa 15 minuten gaar koken.
Laat hem uitlekken en verwijder de specerijen. (De siroop kunt u later opnieuw gebruiken.)
Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine.
U hebt circa 3 dl puree nodig.
Doe het in een kommetje en zet het in de koelkast.
Bereid de crème patissière en laat hem afkoelen.
Bereid intussen ramekinbakjes of een soufflévorm van 1 liter inhoud voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er gemalen noten over (laat koelen in koelkast).
Verwarm de oven voor tot 190 C.
Meng de gepureerde kwee door de crème patissière.
Klop in een grote, schone kom de eiwitten tot stevige pieken.
Voeg geleidelijk de suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt.
Spatel deze door het romige vruchtenmengsel.
Schep dit mengsel in de voorbereide vorm(en) en strijk deze glad af met een spatel of de onderkant van een lepel.
Zet de vorm(en) op een bakplaat en bak deze tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn.
Reken 12-15 minuten voor kleine ramekinbakjes, 15-18 minuten voor grotere bakjes en 25-30 minuten voor een grote soufflé.
Bestuif de soufflé(s) als u wilt met poedersuiker zodra ze uit de oven komen. Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Goudgele, geurige kweeperen zijn tegen het einde van september verkrijgbaar; groentewinkels hebben ze nog wel eens in de aanbieding. Kweeën zijn ouderwetse vruchten die een beetje op uit hun krachten gegroeide peren lijken. Buiten het kweeperenseizoen kunt u voor dit recept ook stoofperen gebruiken. Kweeën hebben hard vruchtvlees dat u niet rauw kunt eten. Ik pocheer het vruchtvlees graag in een lichte siroop met specerijen uit de Chinese keuken: het kleurt dan prachtig roze en verspreidt een heerlijk aroma.