Ga terug
Email Link
Afdrukken
Kleiner
Normaal
Groter
Ayva receli
Kweepeerjam
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
kg
kweeperen
▢
3
kruidnagel
▢
1
kaneel
circa 5 cm lang
▢
1
liter
water
▢
1
kg
suiker
▢
4
eetlepel(s)
citroensap
▢
4
eetlepel(s)
rozenwater
Instructies
Schil de kweeperen, snijd er de klokhuizen uit, rasp de peren en doe in een zuurbestendige kom.
Wikkel de schil en de zaden van de kweeperen, de kruidnagels en kaneelpijp in gebleekt katoen en doe het pakje in de pan.
Giet er zoveel koud water bij dat alles onder staat en breng aan de kook.
Laat in circa 30 min. gaar koken.
Giet het mengsel door een zeef in een kom, bewaar de kweepeer en het zakje.
Giet het kooknat in een maatbeker en giet er zo nodig water bij tot u 4,5 dl vocht hebt.
Giet het vocht in een pan, breng aan de kook en laat 2 min. koken.
Voeg de bewaarde kweeperen en het zakje toe en laat 5 min. onafgedekt koken.
Neem de pan van het vuur en laat het mengsel circa 3 min. trekken tot het roze wordt.
Breng het mengsel weer aan de kook, voeg het citroensap toe en laat 20-30 min. koken tot een suikerthermometer 105°-106° C. aangeeft.
Verwijder het pakje. Schep er (desgewenst) het rozenwater door.
Schep de jam in hete gesteriliseerde potten en sluit die luchtdicht af.
Bewaar op een koele donkere plek.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Broodbeleg
Land van herkomst
Turkije