Door laten koken totdat de pap gaar is (de pap moet zo dik zijn dat
de lepel er rechtop in blijft staan).
Serveertips
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertips
• Dien de pap op in een platte schaal en maak in de midden een kuiltje; • Doe hier de gesmolten boter in en leg de gebakken spek eromheen; • Eventueel bruine basterdsuiker er over heen; • Geef de stroop of honing er apart bij.
Het verhaal
Het recept is ook bekend onder de namen luie wieven kost, stip-in-t-gat en potstroop. Deze werd vroeger gegeten als er even snel iets op tafel moest komen. Het gerecht wordt geserveerd met bovenin de boekweitenpap een kuiltje met daarin de uitgebakken spekjes en een flinke eetlepel stroop. Dit gerecht is geliefd bij kinderen, maar ook omdat het een zoet gerecht is. Tegenwoordig Boekweit (vlokken) is absoluut vrij van tarwe, graan en gluten. Boekweit is geen graan, maar een kruidachtige plant, rijk aan vitamine B. In plaats van spek kan men ook walnoten, cashewnoten, amandelen, fruit en/of rozijnen gebruiken. In plaats van stroop kan men honing of jam gebruiken. Boekweit verlaagt het risico op hoge cholesterol, bloeddruk en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het bevat magnesium die de bloedvaten ontspannen en de doorbloeding verbetert.