Breng alle ingrediënten (behalve de peren en de dadelin een ruime pan met een
beetje water aan de kook, laat dit even een paar minuten koken (pocheervocht);
Schil de peertjes, verwijder het klokhuisje, snijdt ze in 2 partjes;
Doe de stoofperen bij het pocheervocht;
500 ml. rode zoete port toeveogen;
Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan;
Laat het minimaal 2 á 3 uur zachtjes pruttelen op een heel laag vuurtje
(na 1 uur zijn de peren gaar);
Voeg de dadels toe, rustig mengen;
De peren in het vocht laten afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer het met o.a. Gorgonzola, Roqfort, Danish blue, Tilsiter, Esrom, Old Amsterdam of een (Drentse) kaas naar eigen keuze.
Het verhaal
Voor het behoudt van de pure smaak van de stoofperen, is het van belang niet te veel toevoegingen te gebruiken. Voor een lichtzoete en sappige peren smaak, voeg enkel suiker en kaneel toe. Een extra kruidig accent ontstaat door het toevoegen van kruidnagel en/of steranijs. Na een uurtje zijn de meeste stoofperen al gaar maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood van kleur, en de kruiden zijn dan helemaal in getrokken. Gieser-Wildeman is het bekendste stoofperenras van ons land, en ook het lekkerste. Het vruchtvlees is korrelig en wit. Deze stoofperen kunnen een halfjaar bewaard worden. De voedingsstoffen in dadels bevatten: Kalium, Magnesium, Vitamine B6 en C en is ontstekingsremmend.