doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg.
Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine:
doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg.
Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
Werkwijze deeg met de hand kneden:
doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is.
Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg.
Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig.
1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn.
Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
Vormen: stort het deeg op licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (niet kneden!) en verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes.
Bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen.
Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat. Zorg dat het deegstukje rond blijft.
Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en strooi er suiker op.
Maak in het midden een insnijding, met scherp mes.
Snijd het deeg nog 3 x op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat.
Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het binnenstebuiten.
De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje.
Leg de sterren met de suikerkant naar boven en een paar centimeter uit elkaar op een bakblik bekleed met een bakmatje of bakpapier (of verdeel ze over 2 bakblikken, bak de sterren direct na elkaar).
Dek af met ingevet plastic folie.
2e rijs: laat de sterren op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C.
Bakken: bak de sterren in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.