Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Loempia's met mosselvulling
Porties:
2
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de vulling:
▢
mosselen
gekookte en uit de schelp gehaalde
▢
ui
in slierten gesneden
▢
gember
▢
pijpajuin
▢
sluimerwten
▢
kleine roosjes
broccoli
▢
donkere sojasaus
▢
zwarte peper
Voor de saus:
▢
1
sjalotje
▢
gehakte
tomaat
uit blik
▢
1
doosje
tomatenpuree
▢
hot chili
of zoete Chinese azijn
▢
kookvocht
van de mosselen
▢
arachideolie
om te wokken
Instructies
U kunt de mosselen eveneens met spinazie, oesterzwammen en zelfs met schorseneren combineren.
Belangrijk is dat je dan wel andere, aangepaste sausjes moet maken.
Bak de loempia's niet in een frituur, want dan worden ze héél vet, maar in een bodempje arachideolie in de wok.
Laat na het bakken het teveel aan olie door middel van keukenpapier opslorpen.
Kook voor de saus 500 gr mosselen samen met de mosselgroenten en een scheut witte wijn.
Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar ze koel.
Zeef het mosselkookvocht.
Snipper de sjalot fijn en stoof deze in boter zachtjes aan; laat niet kleuren!
Voeg er het gezeefde kooknat bij en laat dit tot ⅓ inkoken.
Voeg 1 koffielepel tomatenpuree en 1-2 eetlepels gehakte tomaat toe.
Nu heb je de keuze:
Pikant:
Voeg dan chili toe.
Eerder zoet:
Voeg dan wat azijn toe.
Zout is niet nodig, omdat het mosselkookvocht zout genoeg is.
Laat voor de loempia's een pakje loempiavellen zover ontdooien tot u er een paar vellen van kunt afnemen.
Bedek die vellen met een handdoek, opdat ze niet zouden uitdrogen.
Laat een wok op hoog vuur zeer heet worden en giet er een scheutje arachideolie in.
Als de olie lichtjes walmt, gaan alle groenten, behalve de broccoli, samen in de wok.
Roerbak energiek.
Na 1½ minuut mag de broccoli erbij.
Roerbak nog 1½ minuut en blus met een beetje donkere sojasaus.
Schep de groenten uit de wok, laat wat afkoelen en haal er de mosselen, de loempiavellen, een beetje water en een keukenpenseel bij.
Leg een loempiavel voor je op tafel, leg op ± ⅓ van de rand een hoopje groenten en daarop komen een tiental mosselen.
Vouw de zijde van het loempiavel, die het dichtst bij jou ligt, over de vulling en druk alles enigszins aan.
Vouw nu de linkse zijde van het loempiavel naar het midden toe en doe vervolgens hetzelfde met de rechterkant.
Druk een beetje aan en rol verder op tot er een smalle strook overblijft.
Maak deze overblijvende strook helemaal nat met water of losgeklopt ei.
Rol nog één slag en druk lichtjes aan.
Doe dit identiek met de andere loempia's en laat ze in de koelkast minstens 1 uur rusten.
Giet een bodempje arachideolie in de wok en laat warm, maar niet heet worden.
Bak de loempia's per twee, de 'dichtgeplakte' zijde eerst.
Bak ze tot krokant-goudgeel en dep ze even op keukenpapier af, zodat het teveel aan olie wordt opgeslorpt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Presenteer ze op een warm bordje met warme dipsaus - hetzij de hot versie, hetzij de zoete versie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Vis
/
Zeevruchten
Land van herkomst
België