Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
Vorm de amandelspijs tot een rol en rol deze in vershoudfolie.
Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed af.
Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
Vorm het deeg naar eigen wens, bijvoorbeeld in de vorm van een letter.
Steek eventueel vormpjes uit het overgebleven deeg (bijvoorbeeld sinterklaasfiguurtjes) en leg deze op de boterbrief.
Leg de amandelboterbrief met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de boterbrief met losgeklopt ei.
Bak de amandelboterbrief in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
Voeg na het bakken de amandelen toe als decoratie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de amandelboterletter als feestelijk gebak tijdens de koude winterdagen, bijvoorbeeld bij de koffie of thee.Wijnadvies:Deze amandelboterbrief is een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen en past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.