Doe de kip in een grote pan met water met ruim zout en kook deze gaar.
De gare kip ontvellen en ontbenen.
Het vlees klein snijden.
Neem de tahoe (die zonder pit, met pitten heet tempeh) en snij deze in kleine blokjes (max. 1 cm.).
Bak de tahoe in olie (niet de sesamolie!!) in onze wadjan
.Bak ze gaar maar laat ze niet bruinen.
Doe hierbij de geoelekte bawang putih, ketoembar, wat suiker en zout.
Hierna doet u de kip erbij en te taugeh.
Voeg 2 eieren toe en goed omroeren.
Kijk goed of het mengel een meer compactere vorm krijgt.
Indien nodig het derde ei toevoegen, maar maak het mengsel niet te nat.
Breng het geheel op smaak met de Chinese sesamolie en eventueel extra zout.
Het mengsel af laten koelen.
De lumpia vellen worden meestal ingevroren verkocht.
Het beste is dan ook deze s’morgens uit de vriezer te halen als u s’avonds kookt.
Let goed op dat de vellen niet uitdrogen.
Ze moeten dun en iets elastisch zijn.
Voor het vouwen van de lumpia’s eerst een kommetje geklutste eidooier klaar zetten.
Het vouwen der lumpia’s! Dit wordt een aandachtig leesstukje voor u:
Leg het vel als een ruit voor u (een punt naar uw hongerige buik gericht).
Deel de ruit in gedachten in een boven en onder deel (driehoek) en leg een strook vulling pal onder en langs de middellijn.
Hou de vulling in het midden en hou ca. 3 cm. ruimte over tot aan de randen.
Ook niet over de helft van de onderste driehoek (helft) de vulling deponeren.
Vouw de onderste (de naar uw buik gerichte) punt over de vulling.
Draai het vel één slag door naar het midden.
De vulling is nu met een laag bedekt met de helft van het vel.
Smeer de punten links en rechts in met eidooier en vouw deze recht over de vulling.
Plak ze vast aan de eerste laag.
Hierbij krijgt het geheel de vorm van een envelope.
De onderkant van de figuur strak recht houden (horizontaal) bij het vouwen van punt rechts en links.
Nu de laatste (bovenste) punt (ofwel de ‘flap’ van de envelope) met eidooier insmeren en de lumpia doorrollen (van u af) totdat het vel geheel om de vulling zit. Het laatste puntje goed aanduwen.
Zo! Uw lumpia is gereed!!
Doordat de vulling reeds gaar is kunt u de lumpia’s in hete olie kort lichtbruin bakken.
De lumpia’s snel opeten of anders later ‘oppiepen’ in een oven op bakpapier.
Niet lumpia’s in de magnetron verwarmen daar het knapperige van deze snack geheel verloren gaat.
Let wel bij het bakken dat de lumpia regelmatig omgekeerd wordt.
De saus is vrij simpel. Vermeng de tomatenpuree met chili-saus (naar smaak) en voeg stukken gember toe.
Verwarm dit geheel en neem de stukken gember bij het serveren uit de saus.
De saus kan eventueel heter gemaakt worden met sambal oelek.