Yoghurt maken
Ingrediënten
- volle yoghurt
- melk
Instructies
- Gebruik 1 eetlepel activator (gewone volle yoghurt uit de winkel) per halve liter melk.
- Gebruik niet teveel, want dan wordt de nieuwe yoghurt zuur.
- Breng de melk in een grote pan aan de kook, zet het vuur laag als de melk begint te schuimen en laat de melk 2 minuten nauwelijks sudderen.
- Haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot op het punt dat u nog net uw vinger in de melk kunt houden, terwijl u tot tien telt (41-43°C).
- Haal eventuele vellen van de melk.
- Klop de activator in een grote kom tot die goed vloeibaar is.
- Voeg een aantal lepels hete melk toe, één per keer, terwijl u krachtig met een garde blijft kloppen.
- Voeg dan de rest van de melk toe en blijf kloppen met de garde.
- Vul dan uw potjes en zet de yoghurtmachine aan. Als u geen machine heeft, neemt u een grote glazen of aardewerk kom en giet daar het mengsel in.
- Bedek de kom met een plaat of met een stuk plastic dat u er met een grote elastiek rond doet. Draai de kom in een wollen dekentje of een wollen sjaal.
- Zet de kom minstens 8 uur op een warme, tochtvrije plaats.
- Daarna zou de yoghurt klaar moeten zijn. De textuur zou dik moeten zijn.
- Als de kom te lang op een warme plaats wordt gelaten, wordt de yoghurt zuur.
Notities / Tips / Wijnadvies
In de koelkast is de yoghurt een week houdbaar, maar het is beter, iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken. Gebruik dan wat van de oude yoghurt als activator.