Yoghurt maken

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • volle yoghurt
  • melk

Instructies

  • Gebruik 1 eetlepel activator (gewone volle yoghurt uit de winkel) per halve liter melk.
  • Gebruik niet teveel, want dan wordt de nieuwe yoghurt zuur.
  • Breng de melk in een grote pan aan de kook, zet het vuur laag als de melk begint te schuimen en laat de melk 2 minuten nauwelijks sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot op het punt dat u nog net uw vinger in de melk kunt houden, terwijl u tot tien telt (41-43°C).
  • Haal eventuele vellen van de melk.
  • Klop de activator in een grote kom tot die goed vloeibaar is.
  • Voeg een aantal lepels hete melk toe, één per keer, terwijl u krachtig met een garde blijft kloppen.
  • Voeg dan de rest van de melk toe en blijf kloppen met de garde.
  • Vul dan uw potjes en zet de yoghurtmachine aan. Als u geen machine heeft, neemt u een grote glazen of aardewerk kom en giet daar het mengsel in.
  • Bedek de kom met een plaat of met een stuk plastic dat u er met een grote elastiek rond doet. Draai de kom in een wollen dekentje of een wollen sjaal.
  • Zet de kom minstens 8 uur op een warme, tochtvrije plaats.
  • Daarna zou de yoghurt klaar moeten zijn. De textuur zou dik moeten zijn.
  • Als de kom te lang op een warme plaats wordt gelaten, wordt de yoghurt zuur.

Notities / Tips / Wijnadvies

In de koelkast is de yoghurt een week houdbaar, maar het is beter, iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken. Gebruik dan wat van de oude yoghurt als activator.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Zuivel
Land van herkomst India