“Au bain-marie” is een kooktechniek die wordt gebruikt om voedsel geleidelijk en gelijkmatig te verwarmen door het in een kom of pan te plaatsen die in contact staat met warm water. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het smelten van chocolade, het maken van delicate sauzen, het bereiden van gerechten met eieren en het tempereren van ingrediënten die gevoelig zijn voor directe hitte.

Hier zijn de stappen voor het toepassen van de “au bain-marie” kooktechniek:

 1. Kies de geschikte uitrusting:
  • Selecteer een hittebestendige kom of pan die bovenop een andere pan of kom past.
 2. Vul met water:
  • Vul de onderste pan met een kleine hoeveelheid water. Zorg ervoor dat het water niet in contact komt met de bodem van de bovenste kom.
 3. Plaats bovenop:
  • Plaats de bovenste kom of pan op de onderste pan, zodat deze stevig zit.
 4. Verwarmen:
  • Verhit het water op middelhoog vuur totdat het begint te sudderen. Zorg ervoor dat het water niet kookt.
 5. Toevoegen van ingrediënten:
  • Voeg de ingrediënten toe aan de bovenste kom. Dit kunnen bijvoorbeeld chocolade, boter, eieren of sausingrediënten zijn.
 6. Roeren:
  • Roer regelmatig om een gelijkmatige verwarming te garanderen. Gebruik een hittebestendige spatel of lepel.
 7. Controleren op gaarheid:
  • Controleer de gaarheid van het voedsel en verwijder het van de warmtebron zodra het de gewenste consistentie heeft bereikt.

De “au bain-marie” techniek is vooral nuttig bij het smelten van chocolade zonder het te verbranden, het maken van delicate sauzen zoals hollandaise, het smelten van boter voor bepaalde gerechten en het tempereren van ingrediënten in de patisserie. Het zorgt voor een langzame en gecontroleerde verwarming, waardoor de kans op oververhitting wordt verminderd.