Borstplaat 2

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepel(s) water
  • boter naar smaak

Instructies

  • Doe de suiker met het water in een steelpan en laat hem op laag vuur smelten.
  • Spoel intussen een vel boterhampapier met koud water af en leg het op een tafel of het aanrecht.
  • Besmeer de borstplaatvorm met boter en leg hem deze op het boterhampapier.
  • Roer met een houten lepel door de suikermassa.
  • Laat de lepel, als de suiker is gesmolten, uitdruppelen terwijl u de pan van het vuur haalt; trekt de laatste druppel een dun draadje, dan is het mengsel goed van dikte; zo niet, laat dan nog heel even koken en controleer de laatste druppel weer.
  • Neem de pan van het vuur en blijf flink roeren tot de massa iets dikker begint te worden – dit is ook te horen aan het iets krassende geluid dat de lepel in de pan gaat maken.
  • Schenk het mengsel in de voorbereide borstplaatvorm en laat de borstplaat afkoelen.
  • Zet de vorm na ± 1/2 uur op zijn kant en neem hem na nog een tijdje voorzichtig van de borstplaat.
  • Laat de borstplaat helemaal koud worden.

Koffieborstplaat:

  • Roer in plaats van water 3 eetlepels sterk gezette koffie door 1 portie borstplaat.

Notenborstplaat:

  • Voeg, als het mengsel goed van dikte is, 2 eetlepels gemengde gehakte noten bij 1 portie borstplaat en garneer de borstplaat met enkele hele nootjes.

Chocoladeborstplaat:

  • Maak 1 portie borstplaat en meng de suiker met 1½ afgestreken eetlepel cacao.
  • Ga verder te werk als bij het basisrecept is beschreven.
  • De laatste druppel van de lepel trekt nu snel achter elkaar 3 korte draadjes.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Snoepgoed
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas