Chocolade tempereren is een cruciale stap bij het werken met chocolade om een mooie glans, stevigheid en een aangename textuur te verkrijgen. Hier zijn de basisstappen om chocolade te tempereren:

Benodigdheden:

 • Chocolade (pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade)
 • Mes of rasp (indien nodig om de chocolade in stukken te breken)
 • Thermometer
 • Steelpan
 • Spatel

Stappen:

 1. Hak de Chocolade: Hak de chocolade indien nodig in kleine stukjes. Dit zorgt ervoor dat de chocolade gelijkmatig smelt.
 2. Smelt een Deel van de Chocolade: Smelt ongeveer tweederde van de chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met zachtjes kokend water (au bain-marie). Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
 3. Controleer de Temperatuur: Gebruik een thermometer om de temperatuur van de gesmolten chocolade te controleren. Voor pure chocolade, verwarm tot ongeveer 45-50°C. Voor melk- en witte chocolade, verwarm tot ongeveer 40-45°C.
 4. Koel de Chocolade Af: Haal de kom van het hete water en voeg geleidelijk de resterende chocolade toe aan de gesmolten chocolade terwijl je constant roert. Dit zorgt voor het afkoelen van de chocolade.
 5. Temperatuur Controleren: Blijf roeren en controleer regelmatig de temperatuur van de chocolade. Voor pure chocolade moet de temperatuur dalen tot ongeveer 27-28°C, voor melk- en witte chocolade tot ongeveer 25-27°C.
 6. Herwarmen van de Chocolade (Optioneel): Als de chocolade te veel is afgekoeld, kun je deze voorzichtig terugverwarmen. Verwarm het kort in intervallen van een paar seconden in de magnetron of boven een pan met warm water tot de gewenste temperatuur is bereikt.
 7. Gebruik de Getemperde Chocolade: De chocolade is nu getemperd en klaar voor gebruik in verschillende recepten, zoals het maken van bonbons, glazuren, chocoladedecoraties, of om over gebak of fruit te gieten.

Tempereren vereist precisie en nauwkeurigheid, maar eenmaal getemperde chocolade zorgt voor een prachtige afwerking en een prettige smaakervaring. Experimenteer en pas de techniek aan op basis van de soort chocolade en je eigen ervaring!