Christmascake

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 225 gram boter
  • 225 gram lichte basterdsuiker
  • 4 ei losgeklopt
  • 300 gram krenten of 200 gram rozijnen
  • 200 gram sultana's
  • 75 gram sukade fijngesneden
  • 100 gram Franse vruchtjes kleingesneden
  • 1 citroen
  • 50 gram blanke amandelen
  • 1 deciliter cognac of vieux naar wens
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • mespunt nootmuskaat
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden (gasstand 2).
  • Vet een hoge ronde cakevorm in met boter en bekleed de bodem en wanden met bakpapier.
  • Meng de krenten, rozijnen, sultanas, sukade en Franse vruchtjes.
  • Rasp hierboven de citroen af en pers de citroen uit.
  • Hak de amandelen en voeg deze samen met 2 eetlepels cognac/vieux door de zuidvruchten.
  • Zeef de bloem en de specerijen.
  • Klop de boter en de suiker ongeveer 10 minuten met een mixer.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe, afgewisseled met telkens enkele lepels van het bloemmengsel.
  • Meng de vruchten hierdoor.
  • Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad.
  • Bak de cake in een uur en 3 kwartier gaar.
  • Indien dan nog niet gaar, dan nog even een kwartiertje in de oven zetten.
  • Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant, dek deze dan af met folie.
  • Laat de cake in de vorm afkoelen.
  • Prik met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux.
  • Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis. 

Notities / Tips / Wijnadvies

In Engeland wordt deze cake soms wel enkele maanden bewaard! Bestrijk de cake eventueel met glazuur of marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake
Feestdagen etc Kerst