Christmascake
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 225 gram boter
- 225 gram lichte basterdsuiker
- 4 ei losgeklopt
- 300 gram krenten of 200 gram rozijnen
- 200 gram sultana's
- 75 gram sukade fijngesneden
- 100 gram Franse vruchtjes kleingesneden
- 1 citroen
- 50 gram blanke amandelen
- 1 deciliter cognac of vieux naar wens
- 1 theelepel koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- mespunt nootmuskaat
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden (gasstand 2).
- Vet een hoge ronde cakevorm in met boter en bekleed de bodem en wanden met bakpapier.
- Meng de krenten, rozijnen, sultanas, sukade en Franse vruchtjes.
- Rasp hierboven de citroen af en pers de citroen uit.
- Hak de amandelen en voeg deze samen met 2 eetlepels cognac/vieux door de zuidvruchten.
- Zeef de bloem en de specerijen.
- Klop de boter en de suiker ongeveer 10 minuten met een mixer.
- Voeg dan één voor één de eieren toe, afgewisseled met telkens enkele lepels van het bloemmengsel.
- Meng de vruchten hierdoor.
- Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad.
- Bak de cake in een uur en 3 kwartier gaar.
- Indien dan nog niet gaar, dan nog even een kwartiertje in de oven zetten.
- Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant, dek deze dan af met folie.
- Laat de cake in de vorm afkoelen.
- Prik met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux.
- Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis.
Notities / Tips / Wijnadvies
In Engeland wordt deze cake soms wel enkele maanden bewaard! Bestrijk de cake eventueel met glazuur of marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.