Franse le pain brié op Hollandse wijze

Hollandse Pain Brié met een Franse Twist

Porties: 3 broden
inclusief rijzen en fermentatie 18 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het gefermenteerde deeg:

  • 30 gram gedroogde gist
  • 390 ml lauw water
  • 600 gram bloem

Voor de Pain Brié:

  • 15 gram gedroogde gist
  • 45 ml lauwwarm water
  • 255 gram bloem
  • 900 gram gefermenteerd deeg
  • 3 eetlepels gedroogde bieslook
  • 60 gram boter op kamertemperatuur
  • Zout

Voor de vulling:

  • 1 Groningse droge metworst
  • 1 Friese droge metworst
  • 1 pakje zuurkool
  • 3 uien

Voor het bakken:

  • Gerezen deeg
  • 300 ml water

Instructies

  • Los de gedroogde gist op in het water.
  • Meng de bloem met water en zout en kneed tot een zacht deeg.
  • Het deeg kan plakkerig zijn.
  • Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie.
  • Laat 1 uur rusten op een warme plek.
  • Zet vervolgens 16 uur in de koelkast.

Pain de Brié:

  • Los de gist op in lauwwarm water.
  • Meng de bloem met zout.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe aan de boter en het gefermenteerde deeg.
  • Kneed op een met bloem bestoven werkbank tot een deeg.
  • Kneed minimaal 15-20 minuten tot het deeg zacht is.
  • Doe het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek.
  • Laat 30 minuten rijzen.
  • Laat de zuurkool uitlekken, droog af met een schone theedoek en hak fijn.
  • Pel en snipper de uien.
  • Bak ze 10-15 minuten in olie, zonder te laten kleuren.
  • Verwijder het vel van de droge worsten en snijd ze in blokjes van 5 x 5 mm.
  • Verdeel het gerezen deeg in drie stukken.
  • Rol elk stuk deeg uit tot de grootte van een A4-formaat, met een hoogte van ca.1 cm.
  • Verdeel de vulling over de drie plakken deeg.
  • Rol op in de lengte en leg met de naad op een bakpapier.
  • Maak inkepingen in het brood met een scherp mes, zodat de vulling zichtbaar wordt.
  • Dek de broden af met een vochtige theedoek en laat 1 tot 1½ uur rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
  • Bak de broden 5 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 210°C.
  • Bak nog 20-25 minuten.
  • Laat iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais Villages past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 540 kcal | koolhydraten: 92 g | Protein: 22 g | Vet: 11 g | Zout: 3 mg | Sugar: 5 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Brood / Broodjes
Land van herkomst Frankrijk / Nederland