Fries Suikerbrood
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- 1 tl kaneel
- 3 eetlepel(s) gembersiroop
- 200 ml melk lauwwarm
- 200-250 g kandijsuiker of suikerklontjes, fijngeslagen
- 25 g boter
- 4 ls kristalsuiker
Instructies
- Doe de bloem in een kom.
- Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door de bloem.
- Meng ook de kaneel en 10 g zout erdoor.
- Maak in het midden een kuil en schenk de gembersiroop en melk erbij.
- Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.
- Bestrijk het werkvlak met olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is.
- Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en druk het deeg erop uit tot een dikke lap.
- Verdeel de klontjes kandij of suiker erover, rol het deeg op en kneed de suiker er goed door.
- Vet de bodem en zijkanten goed in met boter en strooi daar een laagje suiker over.
- Druk het deeg weer uit, nu tot een lap met dezelfde lengte als de vorm en rol de lap stevig op.
- Leg de rol in de vorm en dek deze losjes af met plasticfolie.
- Laat het deeg weer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter en bak het suikerbrood in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
- Keer het brood direct uit de oven op een plank bekleed met bakpapier en laat het afkoelen