Fries Suikerbrood

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 1 tl kaneel
  • 3 eetlepel(s) gembersiroop
  • 200 ml melk lauwwarm
  • 200-250 g kandijsuiker of suikerklontjes, fijngeslagen
  • 25 g boter
  • 4 ls kristalsuiker

Instructies

  • Doe de bloem in een kom.
  • Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door de bloem.
  • Meng ook de kaneel en 10 g zout erdoor.
  • Maak in het midden een kuil en schenk de gembersiroop en melk erbij.
  • Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.
  • Bestrijk het werkvlak met olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is.
  • Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en druk het deeg erop uit tot een dikke lap.
  • Verdeel de klontjes kandij of suiker erover, rol het deeg op en kneed de suiker er goed door.
  • Vet de bodem en zijkanten goed in met boter en strooi daar een laagje suiker over.
  • Druk het deeg weer uit, nu tot een lap met dezelfde lengte als de vorm en rol de lap stevig op.
  • Leg de rol in de vorm en dek deze losjes af met plasticfolie.
  • Laat het deeg weer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter en bak het suikerbrood in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer het brood direct uit de oven op een plank bekleed met bakpapier en laat het afkoelen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Friesland / Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch