Recept afdrukken
No ratings yet

Normandische appeltaart

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd55 min
wachten1 u
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 6
Calorieën: 355kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Bloem boven kom zeven.
  • 100 G boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen.
  • Zout toevoegen.
  • Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel.
  • Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
  • Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden.
  • Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
  • Intussen rest van boter smelten.
  • Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met 2/3 van poedersuiker.
  • Taart in midden van oven in 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Rest van poedersuiker 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien.

Tips / Opmerkingen

Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.

Nutrition

Calorieën: 355kcal | koolhydraten: 36g | Eiwit: 3g | Vet: 22g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaastaart uit Waver

Recept categorieën: Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kneed de boter en de bloem- of de gewone suiker goed onder elkaar.
  • Kneed er het ei onder en kruimel er de bloem onder.
  • Vorm een bal met het deeg en laat die in de koelkast 1 uur rusten.
  • Klop voor de kaasflan de eidooiers en de suiker samen op.
  • Roer er de amandelen onder en klop er vervolgens de plattekaas en dan de room onder.
  • Spatel er de opgeklopte eiwitten met de fijne suiker onder.
  • Rol het deeg tot een cirkel van 30 cm doorsnede en op ½ cm dikte uit.
  • Strijk een hoge flanvorm met 24 cm diameter met boter in en bekleed hem met het vetdeeg.
  • Strijk op de bodem een beetje appelmoes, schep de kaasflan in de vorm tot net onder de rand en bak de taart in een op 180 °C voorverwarmde oven in 40 minuten goudgeel.
  • Leg er een sjabloon op en versier met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelschoteltje

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Auteur: A. Jiskoot-Pierson

Equipment

Bereidingswijze

  • Laag om laag appelmoes, dunne boterhammetjes gedrenkt in ei, melk en wat citroen.
  • Bovenste laag is brood, hierover suiker, kaneel en klontjes boter, dan in de oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kroonprinses

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Auteur: A. E. J. Buma-van Tienhoven

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 10 keukenbeschuitenwrijven envermengen met 4 eetlepls suiker en gesmolten boter.
  • Het mengsel vochtig over de appelmoes in de vuurvaste schotel doen en dan in de oven.
  • Koud geworden doet men er slagroom op voor het opdienen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse slasaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Dressings, Saus
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Keukentips.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de slasaus in een kom en meng er de mierikswortel, appelmoes en paprikapoeder door.
  • Deze slasaus is lekker bij bladsalades, aardappelsalade, eiersalade, zuurkoolsalade en rode bietensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Côtelettes de marcassin Saint-Hubert

koteletten van wild zwijn Sint-Hubertus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Bereidingswijze

  • Maak een farce.
  • Draai het vlees twee keer door de molen met de fijnste plaat.
  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • Verpulver de jeneverbessen.
  • Meng deze ingrediënten goed en breng ze op smaak met peper en zout.
  • Smelt 50 g boter in een pan en bak hierin de koteletten aan één kant.
  • Leg ze dan op een bord en zet er een gewicht op om te pletten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Besmeer de bruine kant van de koteletten met farce.
  • Draai elke kotelet in een stuk varkensnet en leg ze in een ovenvaste schaal.
  • Smelt 100 g boter en sprenkel deze over de koteletten.
  • Strooi er dan het paneermeel over.
  • Schuif de schaal in een oven van 180ºC en laat de koteletten 20 minuten bakken.
  • Bedruip ze vaak met de boter.
  • Serveer met de pepersaus en ongezoete appelmoes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Côtelettes de marcassin Saint-Huber

Koteletten van wild zwijn Sint-Hubertus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Meike Wenting

Bereidingswijze

  • Maak een farce.
  • Draai het vlees twee keer door de molen met de fijnste plaat.
  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • Verpulver de jeneverbessen.
  • Meng deze ingrediënten goed en breng ze op smaak met peper en zout.
  • Smelt 50 g boter in een pan en bak hierin de koteletten aan één kant.
  • Leg ze dan op een bord en zet er een gewicht op om te pletten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Besmeer de bruine kant van de koteletten met farce.
  • Draai elke kotelet in een stuk varkensnet en leg ze in een ovenvaste schaal.
  • Smelt 100 g boter en sprenkel deze over de koteletten.
  • Strooi er dan het paneermeel over.
  • Schuif de schaal in een oven van 180ºC en laat de koteletten 20 minuten bakken.
  • Bedruip ze vaak met de boter.
  • Serveer met de pepersaus en ongezoete appelmoes.

Peshwari Naan
Recept afdrukken
No ratings yet

Peshwari naan

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: India

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng het water met de suiker, giet dit over de gist en laat de gist erin oplossen.
  • Doe de bloem en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Doe daar het gistmengsel, de yoghurt en ± 1 1/2 dl lauw water in en kneed het ± in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Leg dit in een ingevette schaal, dek die met een doek af en laat het deeg ± 3 uur staan.
  • Verdeel het in 4-6 stukken, rol die uit tot ovale lappen van 20 cm en trek één uiteinde uit tot een druppelvorm.
  • Leg de deeglappen op een met bloem bestoven werkvlak, prik ze over de hele oppervlakte met een vork in en bestrijk ze aan beide kanten met olie.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en bak de stukken naan 3 minuten aan elke kant; ze moeten over de hele oppervlakte donkerbruine vlekjes hebben.
  • Verdeel er met een theelepel de appelmoes over en strooi er de rozijnen, geschaafde amandelen, korianderblaadjes en kokos over.

Ossenhaas met appelstroop, rode kool en gevulde appels
Recept afdrukken
No ratings yet

Ossenhaas met appelstroop, rode kool en gevulde appels

Italiaanse vrienden aan de Nederlandse dis’In het kader van Italy meets Holland, geen Italiaanse, maar Hollandse kost voor onze Italiaanse gasten. Gewaagd, een enorme uitdaging met vlees, aardappelen, groente en ……. appelmoes. 
Recept categorieën: Varkensvlees
porties: 4
Auteur: iltramonto

ingrediënten

eventueel:

Bereidingswijze

  • Haal de ossenhaas ruim op tijd uit de koelkast, circa 45 minuten voor de start van de bereiding, zodat het vlees op kamertemperatuur is.
  • Een ossenhaas bakken ‘luistert heel nauw’.
  • Te veel, te lang of te kort kan de fijne smaak van de ossenhaas te niet doen en dat is zonde.
  • Let dus goed op wanneer je ossenhaas wilt bereiden.
  • Zout de ossenhaas die je wilt bereiden van te voren naar eigen inzicht.
  • Wij doen het niet en zouten het vlees na het braden.
  • Koken doe je samen en is een vorm van feesten, van genieten.
  • Daarom drinken wij samen een glaasje port.
  • Bewaar het 3e glas voor het gerecht zelf
  • Snij eventueel aan de onderkant een stukje van de appels af, wanneer deze niet rechtop blijven staan.
  • Verwijder met een appelboor de kern en pitten.
  • Snij een ‘kapje’ van de appels af en hol de appels verder uit met een appelboor en/of lepel.
  • Meng na het uithollen de stukjes appel en naar eigen smaak kaneel door de rode kool en roer er de appelmoes doorheen.
  • Vul de appels met dit mengsel, zet het kapje weer terug als deksel en zet de appels op een ingevette bakplaat.
  • Bak ruim een half uur in de oven op 180 graden.
  • Kook de aardappelen met een beetje zout gaar en pureer deze met een klein klontje boter, een ei en peper & zout (en eventueel een scheutje melk) tot puree.
  • Spuit met slagroomspuit toefjes puree op een ingevet bakblik en bak deze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  • Eventueel aan het einde een paar minuten de grill aanzetten zodat de toefjes mooi lichtbruin kleuren.
  • Zorg ervoor dat voordat je de ossenhaas gaat bakken, de pan goed heet is. Doe boter of olie en mogelijk een combinatie van beiden in de pan.
  • Laat de ossenhaas 3 minuten per kant bakken.
  • Bak halverwege 1 geperste teen knoflook mee.
  • Breng op smaak met peper (en eventueel zout).
  • Als de ossenhaas gebakken is, leg deze op een voorverwarmd bord en dek het af met aluminiumfolie om het vlees te laten rusten.
  • Ondertussen kun je de saus maken. Doe de kruidnagels, verse laurier en de tweede geperste knoflook teen in het bakvet en bak in 1 tot 2 minuten de knoflook gaar, voeg vervolgens de appelstroop en de port toe en telkens een scheut bouillon totdat de saus de juiste dikte heeft gekregen.
  • Verwijder de kruidnagels en de laurierbladeren.
  • Maak de saus op smaak met peper & zout.
  • Wij kleuren de saus met een flinke scheut grappa.
  • Dat komt ten goede aan de portaroma.
  • Snij de ossenhaas voor het serveren desgewenst in plakken.
  • Zet op elk bord een gevulde appel, pureetorentjes en verdeel de ossenhaas over de vier borden.
  • Drapeer een klein beetje saus op het bord en doe de rest in een sauskom en zet deze op tafel voor liefhebbers die van meer saus houden.

Tips / Opmerkingen

Wanneer wij in bella Italia voor Italiaanse vrienden una cena (een dinertje) voorbereiden, wagen wij ons meestal niet aan hun eigen keuken. Enerzijds omdat zij het zelf altijd nét iets anders maken en daarom nét iets anders smaakt. Anderzijds willen wij onze goede vrienden ook bekend maken met de internationale keuken van Nederland, met bijvoorbeeld Indonesische gerechten. Dit keer waagden we het om een variant te maken op vlees met aardappelen, rode kool en appelmoes. En dan nog eens met Limburgse appelstroop, wat de Limburgers zelf trouwens gewoonweg ‘stroop (sjroäp)’ noemen of aanduiden met regionale versies als kruutje, sjwrap, kroet of zeem. Onze Italiaanse vrienden reageerden enthousiast. Het was even wennen. Alhoewel ossenhaas in Italië te koop is, wordt het veelal erg doorbakken gegeten. Dus was een rosé-gebakken stuk rundvlees een verrassing en moesten onze vrienden een beetje wennen aan de stroopachtige zoete saus in combinatie met het hartige vlees. De met rode kool en appel(moes) gevulde appels werden zeer positief ontvangen. Wij prijzen ons gelukkig met open-minded vrienden die – af en toe – ook openstaan voor een nieuwe smaakbeleving. Wellicht was het de bijpassende Italiaanse rode wijn die het plaatje compleet maakte, wie zal het zeggen?

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaneel-appelsoufflé

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
porties: 4
Calorieën: 145kcal
Auteur: Auteur Onbekend

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Schaal invetten.
  • Eieren splitsen. In pan boter verwarmen.
  • Bloem erdoor roeren.
  • Melk scheutje voor scheutje erdoor roeren tot gladde saus ontstaat.
  • Suiker en vanillesuiker erdoor roeren.
  • Door saus, appelmoes, citroensap en kaneel roeren.
  • In schone vetvrije kom eiwitten stijfkloppen.
  • Saus luchtig door eiwitten spatelen.
  • Soufflémengsel in schaal scheppen in midden van oven ca. 20 à 25 minuten gaar bakken.
  • Ovendeur op kiertje zetten en soufflé in nog ca. 10 minuten goudbruin bakken.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 145kcal | koolhydraten: 13g | Eiwit: 6g | Vet: 8g