Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

zoete vulling:

hartige vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Tips / Opmerkingen

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte bonensalade met mosselen en tonijnsaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Mosselen goed wassen.
  • Mosselen die na een flinke tik op het aanrecht niet dichtgaan en kapotte mosselen verwijderen. In wok 2 eetlepels olie verhitten en mosselen met knoflook in ca. 7 minuten al omscheppend gaar laten worden.
  • Intussen in vergiet bonen goed laten uitlekken.
  • Rucola en bonen over vier borden verdelen.
  • Mosselen afgieten.
  • Saus bij mosselen schenken en al omscheppend verwarmen.
  • Citroen in partjes snijden.
  • Aan saus rest van olie toevoegen en mosselen met saus over bonen verdelen.
  • Garneren met uienringen en citroen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met grof volkorenbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Trio van oesters

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tomaat ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In pan olie verhitten, ui en knoflook fruiten.
  • Tomaat en mespunt suiker toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen.
  • Mengsel overdoen in kom en laten afkoelen.
  • Intussen bosuitje schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden.
  • Peper halveren, zaadjes verwijderen en peper fijn hakken.
  • Blaadjes van koriander fijn knippen.
  • Limoen uitpersen.
  • In kom dressing kloppen van bosuitje, peper, koriander, limoensap, vissaus en mespunt suiker.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Azijn, zwarte peper en basilicum door tomaatblokjes roeren.
  • Citroen in 8 partjes snijden.
  • Oesters voorzichtig openen met meegeleverd oestermes.
  • Oester lossnijden en eventuele scherfjes verwijderen.
  • Oesters in schelp op schaal met grofgemalen ijs leggen.
  • Thaise dressing, tomatensalsa, citroenpartjes en molen met zwarte peperkorrels naast oesters op
  • buffet zetten.
  • Naar keuze lepeltje dressing of salsa op oester scheppen of oester op klassieke wijze eten: met grofgemalen zwarte peper en wat citroensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tagliatelle met zalmroomsaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Zo klaar en lekker bijzonder voor door de week!
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Kook ondertussen de broccoli in ca. 5 min. beetgaar.
  • Laat in een pan de roomkaas op laag vuur smelten.
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil boven de roomkaas.
  • Pers de citroen uit.
  • Roer de zalmsnippers, het citroensap (2 el per halve citroen) en water door de roomkaas en verwarm de saus nog ca. 1 min. door.
  • Giet de tagliatelle en de broccoli af en schep op een bord.
  • Schep de zalmsaus over de tagliatelle.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti limone

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroen onder stromend water schoonboenen.
  • Met dunschiller brede repen van citroenschil halen.
  • Citroenschil en worst in pan doen, 5 dl water erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Op matig vuur worst in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Worst uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Kookvocht bewaren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in vieren snijden.
  • Citroen uitpersen.
  • Worsten in lengte halveren en in plakken snijden.
  • Peterselieblad grof hakken.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1 cm knippen.
  • Spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar koken in ruim water met zout.
  • Daarna afgieten.
  • In koekenpan boter smelten, bloem in één keer toevoegen en ca. 2 minuten al roerend
  • meebakken.
  • Kookvocht en citroensap in pan schenken.
  • Roeren tot gladde, dunne saus ontstaat.
  • Vuur laag draaien, champignons door saus roeren en in ca. 5 minuten gaar laten worden. Worstplakjes en slagroom door saus roeren en even meewarmen.
  • Saus op smaak brengen met weinig zout en peper.
  • Spaghetti over de borden verdelen.
  • Saus op pasta scheppen, royaal bestrooien met verse kruiden.
  • Serveren met tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse paprikagarnalen

Allerhande 2002
Land van herkomst: Spanje
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Garnalen volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien.
  • Goed droogdeppen.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Steeltjes van peterselie snijden, blad fijn hakken.
  • In kommetje knoflook en tweederde van peterselie mengen met paprikapoeder, mespunt cayennepeper en zout.
  • Paprika's schoonmaken en in brede repen snijden.
  • Paprika in breedte in dunne reepjes snijden.
  • Citroen in 8 partjes snijden.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Kruidenmengsel in wok scheppen en ca. 30 seconden fruiten.
  • Garnalen toevoegen en op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken.
  • Paprikareepjes toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken.
  • Afblussen met sherry.
  • Garnalen over vier bordjes verdelen.
  • Garneren met rest van peterselie en partjes citroen.
  • Serveren met warm stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schuimtaart met citrusvruchten

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Boter smelten.
  • Sinaasappel schoonboenen, schil fijn raspen.
  • Koekjes fijn malen.
  • Boter en sinaasappelrasp erdoor mengen.
  • In taartvorm deeg verdelen, goed aandrukken.
  • Citroenen en limoenen uitpersen.
  • Eieren splitsen.
  • Dooiers in ca. 5 minuten licht en schuimig mixen.
  • Beetje bij beetje citroensap, limoensap en gecondenseerde melk toevoegen en kloppen tot gebonden massa ontstaat.
  • In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen tot stijve pieken.
  • Helft van suiker toevoegen en eiwitmengsel nog 3 minuten kloppen tot het stevig en glanzend is.
  • Rest van suiker er doorheen spatelen.
  • Dooiermengsel over taartbodem uitstrijken.
  • Eiwitschuim in pieken over bovenzijde taart verdelen.
  • Taart in midden van oven 15-20 minuten bakken tot bovenzijde van eiwitschuim stevig en lichtgekleurd is. Taart ca. 2 uur laten afkoelen en ca. 2 uur in koelkast laten opstijven.
  • Sinaasappel en grapefruits pellen.
  • Partjes tussen vliezen uit snijden en in kom doen.
  • Taart uit koelkast nemen en naast citrusfruit op buffet zetten.
  • Taart in 8 punten snijden, uit vorm lichten en op bordjes met citrusfruit garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige rijstepap met aardbeien en honingamandelen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroen goed schoonboenen, schil raspen.
  • Vanillestokje in lengte opensnijden.
  • In pan melk met vanillestokje, citroenrasp, dessertrijst en zout aan de kook brengen en in ca. 12 minuten tot pap koken.
  • Tussentijds regelmatig roeren.
  • Vanillestokje uit pap nemen, merg uit vanillestokje schrapen en door pap roeren.
  • Pap op smaak brengen met 7 eetlepels honing en laten afkoelen.
  • In koelkast in ca. 1 uur koud laten worden.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren en op bord laten afkoelen.
  • In zelfde koekenpan boter smelten, rest van honing toevoegen en tot saus roeren. Amandelschaafsel door saus scheppen.
  • Aardbeien schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Slagroom met suiker lobbig kloppen en door koude rijstepap scheppen.
  • Rijstepap en aardbeien om-en-om over glazen verdelen, eindigen met plakjes aardbei.
  • Garneren met honingamandelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grootmoederstaart

AllerHande 1996
Recept categorieën: Nagerecht, Taart
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Sinaasappel en citroen goed schoonboenen onder stromend water.
  • Boven kom schil van sinaasappel en schil van citroen dun afraspen.
  • Sinaasappel en halve citroen uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 3 dl en bij rasp schenken.
  • Met garde poeder voor banketbakkersroom erdoor kloppen.
  • Taartvorm invetten.
  • In kom bloem, poedersuiker en snufje zout mengen.
  • Boter toevoegen en met twee messen in kleine stukjes door bloem snijden.
  • Eierdooiers en 2 à 3 eetlepels koud water toevoegen.
  • Met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht bestuiven met bloem.
  • 2/3 Van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 25 cm doorsnede.
  • Vorm bekleden met deeg, aan rand goed aandrukken.
  • Helft van pijnboompitten over bodem verdelen.
  • Banketbakkersroom erover uitstrijken.
  • Bestrooien met rest van pijnboompitten.
  • Rest van deeg uitrollen tot dunne lap ter grootte van vorm.
  • Over vulling leggen.
  • Deeg van bodem en deksel tegen elkaar drukken, zodat 'schulprand' ontstaat.
  • In midden van oven taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken, laatste 10 minuten van baktijd taart bedekken met aluminiumfolie.
  • Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groenterolletje met citroensaus

AllerHande 1996
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Fillodeeg volgens gebruiksaanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien.)
  • Winterpeen schrappen, wassen en in stukken van ca. 6 cm snijden.
  • Stukken in lengte in luciferdunne reepjes snijden.
  • Haricots verts schoonmaken en wassen.
  • In pan met ruim -water en zout peen en haricots verts ca. 3 minuten koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
  • Intussen stoneleeks schoonmaken en in stukken van ca. 6 cm snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • In steelpan 25 g boter smelten.
  • Op aanrecht 4 plakjes fillodeeg uitspreiden.
  • Met kwastje plakjes dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Hierop weer 4 plakjes deeg leggen.
  • Peen, haricots verts en stoneleeks in 4 porties verdelen en op ca. 1 cm van onderste rand op plakjes deeg leggen.
  • Tacokruiden en 1/2 theelepel tijmblaadjes erover strooien.
  • Zijkanten van deeg over groenten vouwen.
  • Deegplakjes voorzichtig oprollen, aan onderkant beginnen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
  • Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen en halveren.
  • Eén helft uitpersen. In steelpan 1 dl water aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
  • Citroensap,honing, chilipoeder en kaneel aan bouillon toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
  • In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water gladroeren.
  • Al roerend aan bouillon toevoegen.
  • Blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Van andere helft van citroen 4 dunne plakjes snijden (rest wordt niet gebruikt).

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In steelpan rest van boter smelten.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Groentepakketjes met naad naar beneden op bakplaat leggen en bestrijken met boter.
  • In midden van oven groenterolletjes in ca. 15 á 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen saus in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Rest van tijmblaadjes erdoor roeren.
  • Op schaal 1/4 deel van saus schenken.
  • Groenterolletjes erover verdelen.
  • Garneren met plakjes citroen en toefjes peterselie.
  • Rest van saus apart erbij geven.