Recept afdrukken
No ratings yet

Vietnamees stokbrood met kip en koriander

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brood, Brunch, Kip, Lunch
Land van herkomst: Vietnam
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 180 ºC.
  • Broodjes op rooster in midden van de oven in ca. 8 minuten goudbruin bakken. Radijs schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Bosui schoonmaken en schuin in ringen snijden.
  • Cashewnoten in droge koekenpan goudbruin roosteren en op bord laten afkoelen.
  • Blaadjes van koriander plukken.
  • Broodjes uit oven nemen, even laten afkoelen.
  • Warme broodjes in lengte halveren en beleggen met kip, radijs, bosui,cashewnoten en koriander.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensoep met kip

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 1 Tomaat achterhouden, rest van tomaten wassen en in vieren snijden.
  • In pan 1 liter water aan de kook brengen.
  • Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaat in vieren snijden, pitjes verwijderen en vruchtvlees kleinsnijden.
  • Rest van tomaten aan kokend water toevoegen en bouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Aan de kook brengen en onafgedekt ca. 12 minuten laten doorkoken.
  • Intussen bleekselderij wassen en in dunne plakjes snijden.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Met staafmixer of in keukenmachine tomaten tot soep pureren (of boven kom door zeef wrijven).
  • Soep boven andere pan door zeef wrijven.
  • Soep opnieuw aan de kook brengen.
  • Bleekselderij en kipfilet toevoegen en ca. 3 minuten laten meekoken.
  • Soep in vier diepe borden scheppen.
  • Tomatenblokjes erover verdelen.
  • Bestrooien met peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sandwich vitello tonnato

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Kip, Lunch, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding:

  • Tomaten wassen en in 16 plakjes snijden.
  • Tonijn afgieten.
  • In keukenmachine tonijn met citroensap, mayonaise en basilicum pureren (of in kom met vork fijnprakken).
  • Kappertjesdoor tonijnmengsel roeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Korstjes van brood snijden en sneetjes dun besmeren met boter.
  • 8 Sneetjes brood op besmeerde kant beleggen met helft van tomaatplakjes.
  • Telkens 2 plakjes kipfilet erop leggen.
  • Tonijnmengsel erover verdelen.
  • Afdekken met rest van tomaatplakjes.
  • Rest van sneetjes brood met besmeerde kant naar beneden erop leggen.
  • Met scherp mes sandwiches diagonaal doormidden snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse kippilaf

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Kip, Rijst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 3 cm snijden.
  • In pan helft van olie verhitten.
  • Knoflook, ui en paprikareepjes toevoegen en al omscheppend in ca.2 minuten zachtjes fruiten.
  • Rijst en cayennepeper toevoegen en al omscheppend ca. 3 minuten bakken tot alle korrels glanzen.
  • Saffraandraadjes, bouillonpoeder en 500 ml water toevoegen.
  • Rijst onafgedekt op halfhoog vuur in ca. 8 minuten gaar laten worden.
  • Regelmatig roeren en scheut water toevoegen als rijst te droog wordt.
  • Rijst van vuur afgedekt nog ca. 15 minuten laten garen.
  • 4 Takjes peterselie fijnknippen en door rijstmengsel roeren.
  • In steelpan tomatenblokjes ca. 10 minuten koken tot vocht bijna verdampt is. Intussen kip in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In hapjespan of wok rest van olie verhitten.
  • Kipblokjes in ca. 12 minuten lichtbruin en gaar bakken, af en toe omscheppen.
  • Rijst op voorverwarmde schaal scheppen.
  • Tomatenblokjes erop scheppen.
  • Hierop kipblokjes leggen.
  • Garneren met rest van peterselie. Serveren met gegrilde courgette.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken pompoen met kip

Recept categorieën: Kip, Roerbakken / Wokken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in dunne plakjes en vervolgens in stukjes.
  • Verhit een wok of wijde braadpan en verhit de olie daarin.
  • Voeg de gepelde, fijngesnipperde ui en de van zaad en zaadlijsten ontdane, heel fijn gesneden peper (of de sambal) toe en roerbak 1 minuut.
  • Dep de kipfilet droog, snijd hem in reepjes, voeg die toe en bak de kip al roerend in 3-4 minuten bruin.
  • Voeg de paprika, de pompoen en de vissaus toe en roerbak onder voorzichtig omscheppen ± 4 minuten tot de pompoen net zacht is.
  • Strooi er voor het serveren de fijngeknipte koriander en de sesamzaadjes over en serveer met gekookte zilvervliesrijst.

Tips / Opmerkingen

Door zijn neutrale smaak zijn de mogelijkheden met pompoen bijzonder groot. In dit recept is de pompoen -rijk aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen, B5 en C- goed te vervangen door een familielid: de courgette.

Recept afdrukken
No ratings yet

Meloen met kip en asperges

Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kip, Lunch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de dressing

voor de salade

Bereidingswijze

  • Halveer de meloentjes en haal het vruchtvlees eruit met een bolletjesboor of snijd het in blokjes.
  • Maak voor de dressing de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Klop een dressing van de ingrediënten.
  • Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 3-4 minuten aan.
  • Bestrooi ze met zout en peper en schenk de grappa, vermout of witte wijn erbij.
  • Laat de kip, afgedekt, in ± 8 minuten gaar smoren.
  • Neem de kip uit de pan en schenk het bakvocht bij de dressing.
  • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
  • Schil zo nodig het houtige onderstukje van de asperges, was de groente en stoom de asperges, afhankelijk van de dikte en ouderdom, afgedekt, in 5-8 minuten beetgaar.
  • Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de asperges in diagonale stukjes van 4-5 cm lengte.
  • Halveer dikkere exemplaren in de lengte.
  • Meng de asperges met de kip en de dressing en vul de meloenhelften hiermee.
  • Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Neem gerookte kipfilet in plaats van zelf het kipfilet te bakken.
Of vervang de kipfilet door rauwe (Ganda)ham.
Garneer in dit geval met fijngeknipte salie in plaats van sesamzaad.

Info:

Een feestelijk lunchgerecht dat ook heel goed als hoofdgerecht kan worden geserveerd. Maak in het laatste geval een dubbele hoeveelheid vulling.
Meloenen zijn er in soorten en maten. Van heel groot tot klein, van friszuur tot honingzoet. Kies voor dit gerecht liefst de kleine Cavaillon meloenen, zodat een halve per persoon kan worden gevuld. Natuurlijk kan ook gewoon het vruchtvlees van bijvoorbeeld een ogenmeloen in stukjes door de salade worden gemengd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip paprika perzikspiesen

Recept categorieën: Fruit, Kip
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het sinaasappelsap met de honing aan de kook en roer tot de honing is opgelost.
  • Verwarm de grill voor.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm en doe deze in een stevige plastic (diepvries)zak (met ritssluiting).
  • Meng het komijnpoeder met het kaneelpoeder, het zout, het knoflookpoeder, de cayennepeper en de kruidnagels en voeg dit mengsel aan de kip toe.
  • Sluit de zak en schud tot de kip met de kruiden is omhuld.
  • Neem 8 satéprikkers (liefst metalen, leg houten minstens een uur in ruim water om verbranden te voorkomen).
  • Schil de perziken en snijd ze in kwarten.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
  • Rijg afwisselend een stukje kip, perzik en paprika aan de prikkers.
  • Grilleer de spiesen 10-15 minuten op middelhoog tot de kip gaar is, keer ze tussentijds en bestrijk ze de laatste 5 minuten van het grilleren met de sinaasappelhoning.

Tips / Opmerkingen

Serveer met (zilvervlies- of noten)rijst.

Info:

Kip kan zich qua smaak gedragen als een kameleon. Elke keer anders en dat is in de keuken een prettige eigenschap. In dit geval wordt onder andere komijn gebruikt. De kleine, lichtbruine, gedroogde komijnzaden lijken op die van de karwij. De eenjarige plant groeide oorspronkelijk ten oosten van de Middellandse Zee en in Egypte.
Nu vinden we deze plant vooral in Turkije, Iran, India, Noord-Afrika en China. In de graven van de farao's vond men al komijnzaad. De Grieken vloekten bij het zaaien van komijn om boze geesten te verjagen. In Rome rookten studenten komijn om er moe en overwerkt uit te zien. De zaden worden heel of in poedervorm verwerkt. Lekker om couscous mee te kruiden, chili con carne of curry's.
Past goed bij vis, lam en kip en veel groenten. Komijn heeft een typische geur en smaakt van kruidig tot licht bitter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pilav met aubergine en druiven

AH 12 maanden Lekker Eten / De warme smaak van de exotische specerijen past precies bij een zwoele nazomeravond.
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bestrooi de plakken aubergine met zout.
  • Laat ze 20 min. staan.
  • Breng in een pan de bouillon met 1 tl kaneel en de citroen aan de kook.
  • Leg de kipfilet erin en laat de kip in 15 min. op heel zacht vuur zonder dat het water kookt, gaar worden.
  • Neem de kip en citroen uit de bouillon.
  • Los de saffraan op in de warme bouillon.
  • Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig.
  • Schep de piment, rest van de kaneel en rijst door de ui.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en kook de rijst in ca. 20 min. zachtjes gaar.
  • Roer regelmatig.
  • Verhit in een koekenpan 1 el van de olijfolie en bak de pijnboompitten en pistachenootjes goudbruin.
  • Schep ze op een bordje.
  • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak ze in dezelfde koekenpan in de resterende 3 el olijfolie goudbruin.
  • Vet een kom in.
  • Trek de kipfilets met 2 vorken in stukjes en leg ze op de bodem van de ingevette kom.
  • Schep de helft van de rijst erop en druk dit aan.
  • Leg de plakjes aubergine erop en strooi er wat zout over.
  • Verdeel de rest van de rijst erover, druk dit goed aan en keer de kom op een platte schaal.
  • Bestuif de pilav met wat kaneel en strooi de nootjes en druiven erover.

Tips / Opmerkingen

Lekker met Griekse yoghurt en een groene salade met muntblaadjes.
 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse kippilaf

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Kip, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes van 3 cm snijden.
  • In pan helft van olie verhitten.
  • Knoflook, ui en paprikareepjes toevoegen en al omscheppend in 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Rijst en cayennepeper toevoegen en al omscheppend 3 minuten bakken tot alle korrels glanzen.
  • Saffraandraadjes, bouillonpoeder en 500 ml water toevoegen.
  • Rijst onafgedekt op halfhoog vuur in 8 minuten gaar laten worden.
  • Regelmatig roeren en scheut water toevoegen als rijst te droog wordt.
  • Rijst van vuur afgedekt nog 15 minuten laten garen. 4 Takjes peterselie fijnknippen en door rijstmengsel roeren.
  • In steelpan tomatenblokjes 10 minuten koken tot vocht bijna verdampt is.
  • Intussen kip in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In hapjespan of wok rest van olie verhitten.
  • Kipblokjes in 12 minuten lichtbruin en gaar bakken, af en toe omscheppen.
  • Rijst op voorverwarmde schaal scheppen.
  • Tomatenblokjes erop scheppen.
  • Hierop kipblokjes leggen.
  • Garneren met rest van peterselie.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gegrilde courgette.