Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensschnitzel in kruidige marsalasaus van Allerhande

Allerhande 2002
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • Varkensschnitzel en rauwe ham in reepjes snijden.
  • Tijm en rozemarijn van takjes rissen en met rest van kruiden fijn snijden.
  • In wok 2 eetlepels olie verhitten en krieltjes al omscheppend ca. 10 minuten goudbruin bakken.
  • Krieltjes op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Rest van olie in wok verhitten.
  • Eenderde van bosui voor garnering apart houden, rest ca. 30 seconden roerbakken. Varkensschnitzel toevoegen en in ca. 2 minuten rondom bruinbakken.
  • Ham, kruiden en krieltjes toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken, tot vlees gaar is.
  • Afblussen met marsala, room erdoor roeren en geheel op smaak brengen met zout en peper. Garneren met olijven en achtergehouden bosui.

Tips / Opmerkingen

Serveren met een groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zabaione freddo

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Nagerecht
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voor Bereiden: :

  • In grote pan ruim water aan de kook brengen.
  • In ronde (metalen) kom dooiers, basterdsuiker, vanillesuiker, marsala, citroenrasp en kaneelpoeder door elkaar roeren.
  • Kom in kokend water hangen en eiermengsel in ca. 15 minuten tot luchtige, gebonden vla
  • kloppen (= zabaoine).
  • Kom uit water nemen en zabaoine laten afkoelen.
  • In andere kom slagroom bijna stijf kloppen.
  • Slagroom luchtig door zabaoine spatelen.
  • Overdoen in schaal.
  • Zabaoine in diepvries in ca. 3 uur licht aanvriezen, tot romig, schepbaar ijs ontstaat, af en
  • toe doorroeren.
  • Intussen aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en halveren.
  • Van munt enkele toefjes afnemen.

Bereiden: :

  • Zabaione uit diepvries nemen en in coupes scheppen.
  • Garneren met aardbeien en munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brusselse groenteterrine

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verpak de geraspte meiraap en wortel apart in aluminiumfolie en stoom ze in een stoompan in ± 10 minuten gaar.
  • Pureer de bietjes en meng ze met 1 mespuntje suiker, de mierikswortel, zout en 1 eetlepel citroensap.
  • Pureer de meiraapjes met het gemberpoeder en 1 eetlepel citroensap en voeg zout en peper toe.
  • Pureer de worteltjes en meng ze met de Marsala, zout en peper.
  • Schep door elke puree 2 eieren en ½ dl crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voorop 180°C.
  • Schep de bietjespuree, de meiraappuree en de wortelpuree na elkaar in de vorm en strijk de lagen glad.
  • Vul de vorm niet meer dan tot driekwart.
  • Zet de terrine in een braadslee en dek hem af.
  • Schenk heet water in de braadslee tot net onder de rand van de terrine en laat de terrine in de oven in ± 2 uur gaar worden.
  • De terrine is gaar, als de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Laat de terrine 1 nacht afkoelen en snijd hem dan in plakjes.

Tips / Opmerkingen

Serveer de plakjes terrine met een gemengde salade en worteltjes.
Goed gekoeld kan de terrine 2-3 dagen worden bewaard.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalfsvlees met Parmaham en Salie in Marsalasaus

Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

6 personen:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aardappelen en snijdt ze in dunnen plakjes.
  • Snijdt de courgettes in dunne plakjes.
  • Leg de aardappel en courgetteplakjes om en om in rijen op de ingevette bakplaat.
  • Ris de tijm van de takjes en strooi deze met zout en peper over de schijfjes.
  • Sprenkel er 4 el olijfolie over.
  • Schuif de bakplaat 45 minuten in de hete oven.
  • Bestrooi de kalfsentrecotes met zout en peper, leg er een vers salieblaadje op (uit de It. kruidenmix).
  • Wikkel een plak Parmaham om de de entrecote en zet vast met prikker.
  • Tien minuten voor de ovenschotel klaar is, 2 el olie verhitten in een koekenpan.
  • Bak de entrecotes op hoog vuur in 2 min. bruin.
  • Schenk de Marsala er bij en laat nog 2-3 min. op medium vuur doorgaren.
  • Draai het vlees halverwege.
  • Het mag vanbinnen nog rosé zijn.
  • Serveer de aardappels en courgette op warme borden, leg het vlees erop en lepel de saus uit de pan erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pollo con dolceforte

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Italië, Sicilië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de azijn met de olie, de marsala, de jeneverbessen, de ui en de wortel en peper en zout en marineer de kip hierin gedurende 4 uur.
  • Haal de kip uit de marinade, droog hem af en bak hem bruin aan alle kanten.
  • Doe de kip in een ovenschaal en giet de marinade erover.
  • Bak de kip een half uur op 190 graden in de oven.
  • Kook de marinade in en giet deze over de kip alvorens hem te serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cassata siciliana 2

AllerHande augustus 2003
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Italië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sinaasappels dun schillen en schil in reepjes snijden.
  • In pan 150 ml water aan de kook brengen en suiker erin oplossen.
  • Schilletjes toevoegen en 15 minuten zachtjes koken.
  • Iets laten afkoelen.
  • Pistachenootjes pellen en overgieten met kokend water.
  • Bruine velletjes eraf wrijven en nootjes grof hakken.
  • Van chocolade 50 g grof hakken.
  • Bigarreaux fijnsnijden.
  • Cake overlangs in 3 lagen snijden.
  • Elke laag besprenkelen met marsala (3 eetlepels overhouden) en sinaasappelsiroop uit pan.
  • Helft van sinaasappelreepjes kleiner snijden.
  • In kom mengen met ricotta, poedersuiker, pistachenootjes, sukade, bigarreaux, gehakte chocolade en 3 eetlepels marsala.
  • 1 laag cake op schaal leggen en dik bestrijken met ricottamengsel.
  • Herhalen met middelste laag.
  • Bovenste cakelaag erop leggen en buitenkant van taart ook dun bestrijken met ricottamengsel.
  • Rest van chocolade boven steelpan breken.
  • Boter en espresso toevoegen en geheel op heel laag vuur al roerend verwarmen, tot dikke chocoladesaus ontstaat.
  • Pan van vuur nemen en saus iets laten afkoelen.
  • Chocoladesaus over cake schenken en met paletmes over bovenkant en zijkanten van taart uitstrijken.
  • Cassata in koelkast minstens 2 uur (liever een dag) laten opstijven.
  • Met warm, nat mes cassata in stukken snijden en op borden leggen.
  • Garneren met achtergehouden sinaasappelschilletjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met paddestoelen

Allerhande 10 2005
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren.
  • Kip met zout en peper bestrooien.
  • In braadpan 2 eetlepels olie verhitten en spek kort bakken.
  • Spek uit pan scheppen en in bakvet kippenbouten per 2 rondom aanbraden.
  • Kip uit pan nemen. In bakvet ui, champignons en helft van knoflook 2 minuten bakken.
  • Spek en kip weer in pan leggen.
  • Marsala in pan schenken.
  • Zodra drank borrelt, bouillon erbij schenken.
  • Als vocht kookt, vuur laag zetten en kip (op vlamverdeler) afgedekt in ca. 40 minuten gaar laten sudderen.
  • Af en toe keren.
  • Paddestoelen schoonvegen en in grove stukken snijden.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en rest van knoflook 30 seconden fruiten.
  • Paddestoelen toevoegen en al omscheppend 4-5 minuten bakken.
  • Met zout en peper op smaak brengen.
  • Paddestoelen over kip scheppen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Lekker met aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamskroon met gegrilde koolrabi en gesmoorde radijs

Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees

ingrediënten

lamskroon

Ingrediënten koolrabi

Bereidingswijze

Bereiding lamskroon

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Snij de lamsracks vanaf de bovenkant tussen de botjes een stukje in en bindt de rack als een soort van kroon met een stukje touw aan elkaar.
  • Bestrijk de kroon daarna royaal aan alle kanten met de marinade, zet ze op een oven rooster en bestrooi met de grove peper en zout.
  • Afbakken in circa 15-20 minuten.

Bereiding koolrabi

  • Schil de 3 koolrabi’s en snijd ze vervolgens in plakken van een halve centimeter en vermeng ze met een scheutje olijfolie en grofkorrelig zeezout.
  • Zet de grilplaat aan, of schuif ze bij de lamsrack in de oven.
  • Gril de plakken aan beide zijden tot ze mooi gekleurd zijn.

Bereiding radijs

  • Haal het blad van de radijsjes, maar laat een halve centimeter groen zitten.
  • Was ze, smoor ze circa 5 minuten zachtjes aan en breng ze op smaak met peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cassata

Siciliaanse kwarktaart
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Italië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Cakeblik dun invetten.
  • Bodem met lange vingers bedekken en 2 eetlepels Marsala erover sprenkelen.
  • Chocolade fijnhakken.
  • Pistachenootjes fijnhakken.
  • Druiven wassen, klein trosje bewaren voor garnering.
  • Rest van druiven in stukjes snijden.
  • Ricotta losroeren met suiker.
  • Chocolade, nootjes en druiven door ricotta roeren.
  • Citroen goed schoonboenen en schil raspen.
  • Citroen uitpersen. Gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken.
  • Citroensap met -rasp aan kook brengen.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af in citroensap oplossen, door ricotta mengen.
  • Slagroom stijfkloppen.
  • 2/3 Deel van slagroom door ricottamengsel spatelen.
  • Helft van ricottamengsel in cakeblik scheppen en gladstrijken, afdekken met laag lange vingers. Besprenkelen met 2 eetlepels Marsala.
  • Rest van ricottamengsel erop scheppen en gladstrijken.
  • Afdekken met lange vingers.
  • Laatste eetlepels Marsala erover sprenkelen.
  • Vorm afdekken en cassata in koelkast ca. 4 uur laten opstijven.
  • Bereiden
  • Cassata op schaal storten.
  • Bovenkant bestrijken met rest van slagroom.
  • Garneren met achtergehouden druiven. (Licht bestuiven met cacaopoeder).
  • Cassata in ca. 8 plakken snijden.

Zabaglione IJs
Recept afdrukken
No ratings yet

Zabaglione IJs

Recept categorieën: IJs
Land van herkomst: Italië
porties: 6

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eidooiers licht op.
  • Voeg de suiker, de Marsala, de citroenschil, 1 theelepel kaneel en de nootmuskaat toe en blijf het mengsel au bain-marie kloppen tot het dik en romig is.
  • Laat de custard al roerend afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel die door de custard.
  • Schenk de zabaglione in mooie glazen of in een grote glazen coupe en laat in de vriezer in ± 6 uur bevriezen.
  • Bestuif het ijs heel licht met een vleugje kaneel.