Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje falaffelburger

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Broodjes, Vleesvervangers
Land van herkomst: Wereldkeuken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de tomaten in plakken en snijd de rode ui in ringen.
  • Halveer de broodjes.
  • Verhit de boter en/of (olijf)olie en bak de falafelburgers in 3-4 minuten bruin.
  • Keer ze af en toe.
  • Of in de oven, 180° C: bak de falafelburgers in het midden van een voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten.
  • Eenmaal keren.
  • Beleg de broodjes met de sla, de burgers en de tomaat, uienringen en maak af met een toef houmous.
  • Garneer met fijngehakte koriander naar smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme salade met lamsfilet

Recept categorieën: Groenten, Lamsvlees, Salade, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het harde stukje van de asperges en snijd ze in stukjes van 4 cm.
  • Kook ze ± 5 minuten in ruim water met wat zout, spoel ze onder koud water af en laat ze uitlekken.
  • Snijd de slablaadjes kleiner en halveer de tomaatjes.
  • Vermeng alle groenten en verdeel ze over 4 borden.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de lamsfilets in ± 4 minuten aan beide kanten bruin, zodat ze van binnen rosé zijn.
  • Neem de filets uit de pan, bestrooi ze met peper en zout en houd ze warm.
  • Roer de azijn en de bessengelei door het bakvet en verwarm het op halfhoog vuur, zodat de aanbaksels los koken.
  • Schenk de jus door een zeef en klop er met de olie en wat peper en zout een sausje van.
  • Snijd de filets in plakjes, verdeel die over de groenten en lepel de dressing erover.

Tips / Opmerkingen

Serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode sla met doperwten en maïs

Totale tijd30 min
Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de blaadjes rode sla, trek ze in kleinere stukjes en laat ze uitlekken.
  • Kook de doperwten en de sugar snaps tegelijkertijd net gaar in weinig water met wat zout en giet ze af.
  • Laat de maïs uitlekken en hak de peterselie klein.
  • Maak een sausje van de gewone olie, de sesamolie, de azijn, de groene peperkorrels, naar smaak peper en zout en de gembersiroop.
  • Schep de rode sla, de doperwten en sugar snaps, de maïs en de peterselie door elkaar en schenk het sausje erover.

Lauw Kwartelslaatje Met Appeltjes En Ciderazijn
Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwe kwartelsalade met appeltjes en ciderazijn

Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de veldsla en de rode sla, maak het witlof schoon en snijd deze groenten in reepjes van ± 1 cm breed.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in juliënne van ± 1 cm dik.
  • Meng deze door de groentejuliënne en voeg er het citroensap, de notenolie, peper en zout aan toe.
  • Kruid de kwartels met peper en zout en schroei ze in een klontje boter aan alle kanten dicht.
  • Leg ze in een met boter ingevette ovenschaal en zet die ± 10 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
  • Haal het zwoerd van het spek, snijd het in reepjes, bak die in de braadpan van de kwartels krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Strooi de suiker in de pan, laat die smelten en roer er de ciderazijn en de room door.
  • Laat even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de salade over 4 borden.
  • Snijd de boutjes en het borstvlees van de kwartels en schik ze erop.
  • Giet de saus door een zeefje en verdeel haar over het gerecht.
  • Bestrooi tenslotte met de spekreepjes en serveer de salade met een glaasje Cider.

Recept afdrukken
No ratings yet

Eendeborstsalade

Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • Verwijder het meeste vet van de eendeborstfilets.
  • Maak de slasoorten schoon en was ze grondig.
  • Snijd ze niet te fijn en meng er wat notenolie door.
  • Laat het amandelschaafsel in een hete oven van ± 200°C licht kleuren.
  • Leg in het midden van de borden wat salade en strooi er wat gekleurd amandelschaafsel over.
  • Schik er de zeer dun gesneden eendeborstplakjes cirkelvormig omheen en versier met 4 halve kerstomaatjes.
  • Mix de perziken, de mayonaise, de azijn en het water kort tot een glad sausje en lepel dat rond de eendeborstfilets.
  • Draai vlak voor het serveren nog wat versgemalen peper over de salade en serveer eventueel met een lichtgeroosterd toastje.
  • U kunt deze salade ook bij een lekkere pastei, of ham geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomersalade

Recept categorieën: Salade
porties: 10 personen

ingrediënten

Voor de salade:

Voor de vinaigrette:

Bereidingswijze

  • Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een koffielepel.
  • Snijd hem dan in fijne schijfjes en laat die, onder regelmatig mengen, 1 uur in 1 eetlepel zout marineren.
  • Schil de asperges, kook ze in gezouten water gaar (groene asperges ± 6, witte ± 18 minuten), houd de topjes apart en snijd de steeltjes in lange reepjes.
  • Maak de boontjes schoon en kook ze in kokend gezouten water gaar.
  • Snijd de uien in fijne schijfjes, laat die even in boter zweten en dan uitlekken.
  • Verwijder met een scherp mesje de blaadjes van de artisjokken, snijd het hooi weg en bestrijk de bodems met citroensap.
  • Roer een blanc (= een papje) van de bloem en de azijn.
  • Breng in een diep pannetje water aan de kook (de blanc kookt makkelijk over) en roer er de blanc door.
  • Kook de artisjokbodems hierin gaar.
  • Spoel ze af, laat ze uitlekken en snijd ze in juliënne.
  • Snijd het spek in blokjes, blancheer die, spoel ze koud en dep ze droog.
  • Bak ze dan in een klontje boter krokant en laat ze uitlekken.
  • Schil de paprika, snijd hem in fijne reepjes en kook die beetgaar.
  • Maak de veldsla, de rode sla en de krulandijvie schoon en droog ze.
  • Scheur de sla en de andijvie grof.
  • Doe het spek en de uiringen in een slakom en voeg er de mosterd, het citroensap en de dragon- en frambozenazijn aan toe.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar, werk de vinaigrette op met de hazelnoot- en walnootolie en kruid met peper en zout.
  • Leg de slasoorten hierop, schik er vervolgens de gespoelde komkommermaantjes, de artisjokjuliënne, de schijfjes radijs, de aspergereepjes, de rode paprika en de tomaten op en meng alles luchtig met de vinaigrette.
  • Versier de slakom met de aspergepunten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met Roquefortdressing

Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de tomaten, verwijder het kroontje en snijd ze in 8 partjes.
  • Laat de palmharten uitlekken en snijd ze in rondjes.
  • Maak de sla schoon en snijd hem in reepjes.
  • Roer de mosterd met de olijfolie los en klop er de azijn door.
  • Verdeel de Roquefort in stukjes en roer deze door de vinaigrette.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng er de tomaatpartjes en de palmhartrondjes door.
  • Laat dit in de koelkast ½ uur intrekken.
  • Meng er vlak voor het opdienen de slareepjes door

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensalade van Capri

Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
porties: 2

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de sla, zwier ze droog en snijd ze in fijne reepjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in schijfjes.
  • Snijd de mozzarella in plakjes van ± 1/2 cm dik en schik die, in waaiervorm, in het midden van 4 borden.
  • Leg er de schijfjes tomaat omheen en werk af met een krans van sla.
  • Besprenkel de borden vervolgens met de olijfolie en verdeel er de basilicumsnippers over.
  • Kruid de mozzarella met wat versgemalen peper en leg er een olijf op.
  • Serveer dit slaatje met een stukje ciabatta (Italiaans stokbrood) of met grissini (soepstengels).

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met gorgonzola-dressing en pistachenoten

Recept categorieën: Gevogelte, Kaas, Kip, Salade
porties: 4
Auteur: Jumbo

Bereidingswijze

  • Kook de kipfilet in 3 dl water waaraan het kippenbouillontablet en 1 eetlepel pesto zijn toegevoegd
  • 15 minuten.
  • Schep de kip uit de bouillon en laat het vlees afkoelen.
  • Snijd het daarna in reepjes.
  • Kook de tuinbonen beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Giet ze af en spoel er koud water over.
  • Halveer de paprika en snijd deze zonder zaadjes in ragfijne reepjes.
  • Verdeel de gekookte kipfilet en de gedroogde tomaten ook in smalle reepjes.
  • Meng voor de dressing de slagroom door de gorgonzola en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Verdeel 4 slablaadjes over coupes of schaaltjes.
  • Schik hierin een mengsel van gekookte kipreepjes, tuinbonen, paprikareepjes, gerookte kip en gedroogde tomaat.
  • Giet de dressing erover en garneer met zwarte olijven en (geroosterde) pistachenoten.
  • Serveer er stokbrood of geroosterd brood bij.

Tips / Opmerkingen

Wijnadvies:

Lichte, citroenachtige Chardonnays uit het zuiden van Frankrijk of uit noord Italië.
Probeer ook eens een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc/Steen (9-11ºC).

Recept afdrukken
No ratings yet

Winterposteleinsoep

Recept categorieën: Soep
porties: 6

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De prei en de ui schoon, snijd ze in grove stukken en stoof deze in de boter tot ze glazig zijn.
  • Strooi er de bloem over en spatel die gelijkmatig door het mengsel.
  • Voeg 2 liter water toe, roer alles goed los, doe er de schenkel, de tijm, de laurier, 1 theelepel zout en een mespunt sambal oelek bij en laat ± 50 minuten zachtjes koken tot de schenkel gaar is.
  • Haal het vlees uit de bouillon en verwijder de tijm en het laurierblaadje.
  • Haal het merg uit de schenkel, mix het in de soep en zeef de soep.
  • Spoel en droog de postelein en 1/4 van de rode sla.
  • Hak de postelein grof en snipper de sla zeer fijn.
  • Roer de eierdooier en de room in een soepterrine los en breng op smaak met peper.
  • Laat de soep nog even inkoken en roer er de postelein en de rode sla door.
  • Giet de soep daarna in de terrine en dien op.